26.2.2020. 15:10
Pitali smo "Apoteke Sarajevo" da li je istina da su povećali cijene zaštitnih maski zbog "drame" oko koronavirusa: Ovo je odgovor kojeg smo dobili!
Na društvenim mrežama i pojedinim portalima se pojavila informacija da se u pojedinim apotekama u Sarajevu zaštitne maske za lice prodaju po većoj cijeni od uobičajene.

Podsjećanja radi, aktuelni koronavirus, koji se približava i BiH, alarmirao je građane Sarajeva, ali i ostalih dijelova BiH da se preventivno zaštite, pa je potražnja za zaštitnim maskama ovih dana mnogo veća nego što je to uobičajeno.

Na društvenim mrežama se pojavila informacija  da se u apotekama prodaju zaštitne maske po cijeni od 7,60 KM, a koje su, prije samo mjesec dana, kako tvrdi autor posta, bile 2,20 KM. Govoreći konkretno o slučaju, spomenuta objava se odnosi na "Apoteke Sarajevo", tačnije Centralnu apoteka koja se nalazi u sarajevskoj ulici Maršala Tita.

Kako bismo provjerili ove navode, te navode sa fotografije (na kojoj se nalazi fiskalni račun iz spomenute apoteke), poslali smo upit "Apotekama Sarajevo" sa sljedećim pitanjem:

"Da li je istina da ste, zaista, povećali cijene spomenutih maski, s obzirom na paniku oko koronavirusa koja se bespotrebno širi, te zbog čega ste to uradili? Ukoliko tvrdite da niste, možete li nam navesti cijene zaštitnih maski koje se mogu kupiti u vašim apotekama?"

Nedugo nakon toga stigao nam je odgovor, kojeg potpisuje Dijana Rokvić, rukovodilac službe za nabavku u "Apotekama Sarajevo". Cijeli odgovor prenosimo u cjelosti:

"JU Apoteke Sarajevo kao društveno odgovorna ustanova, je uradila sve da se obezbijede dovoljne količine maski i dezinficijenasa građanima Kantona Sarajevo. Također su u našim poslovnim jedinicama, kao i na našoj web adresi, postavljene instrukcije za prevenciju širenja zaraze, koje su preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, kako bi se i na taj način preveniralo širenje zaraze, te zaštitili građani Kantona Sarajevo".

"Vezano za vaš upit o cijenama maski, želim da vas informišem da na tržitu postoje tri tipa zaštitnih maski sa filterom, FFP1, FFP2 i FFP3. Razlike su u propusnosti filtera, odnosno stepenu zaštite koje pojedine maske pružaju. Obzirom da se radi o različitim vrstama i nivoima zaštite, i cijene su različite. Takođe postoje razlike u cijeni ovisno o proizvođaču maski. Račun koji ste priložili se odnosi na Masku sa filterom FFP3, a cijena navedene zaštitne maske se proteklom periodu nije mijenjala"
, stoji u odgovoru kojeg smo dobili.

Ovom prilikom pozivamo građane KS da nam na našu e-mail adresu (redakcija@source.ba) prijave svaki vid zloupotrebe novonastale situacije oko koronavirusa kada su u pitanju sve moguće apoteke, trgovine ili prodajna mjesta širom KS, bez obzira da li se radi o povećanju cijena zaštitnih maski, drugih sredstava za zaštitu od koronavirusa ili čak cijena hrane i pića u tržnim centrima u Sarajevu.

Novinar: Haris Ahbabović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana