8.5.2020. 18:36
Pomozimo Jasku i njegovoj kćerkici da dobiju svoje bitke: Ne radim već godinu dana, jer tijelo ne može podnijeti. Predao sam i papire za penziju!
Jasmin Čorbo, mladi Sarajlija, vodi svoju novu životnu bitku, s obzirom da se nalazi pred drugom transplantacijom bubrega, ali mu je za to potrebno 50.000 eura.

Naime, Jasmin je napravio već jednu transplantaciju prije 13 godina, ali sada mora da napravi drugu, jer je transplantirani bubreg otkazao. Kako kaže, potrebna su mu ogromna sredstva za transplantaciju.

U razgovoru za Source.ba portal je ispričao svoju životnu priču i borbu koja traje godinama.

"U pitanju je hronično zatajenje bubrega. Još prije rata, kao dijete, sam radio biopsiju bubrega i već tada se dalo naslutiti o čemu se radi. Dvadesetak godina kasnije, bubrezi su stali skroz i onda sam krenuo na dijalizu. Iste te godine otac mi je donirao bubreg i sve je to trajalo 12 godina, dakle negdje do prošle godine, i sada sam opet na dijalizi. Naravno, jedino moguće izlječenje je nova transplantacija", kaže Jasmin na početku razgovora za naš portal.

Kao što smo već istakli, Jasminu je za liječenje i novu transplantaciju potrebno oko 50.000 eura.

"U BiH ne mogu svi biti donori, osim krvnog srodstva kojeg, nažalost, nemam. Transplantacije se kreću od 22.000 pa do 50.000 eura, bez troškova ili sa njima. Najviše mi novca, trenutno, odlazi na tablete bez kojih se nijedan dan ne može zamisliti", kaže Jasmin.

Osim toga, Jasminova petogodišnja kćerka vrlo vjerovatno ima isti problem, te je i ona na stalnom liječenju i pretragama.

"Moja kćerka od samog rođenja izmokrava krv. Nažalost, vjerovatno ima iste probleme sa bubrezima kao i ja. Radili smo neke genetičke analize u Ljubljani, Minhenu i Zagrebu, ali ti nalazi nisu ništa konkretno pokazali. Uskoro ćemo joj raditi biopsiju bubrega", poručuje Jasmin.

Jasmin je dugo vremena radio, koliko je tijelo moglo sve da podnese, ali u posljednjih godinu dana je nezaposlen, jer, kako i sam kaže, njegovo tijelo više ne može da podnese ni najmanji napor.

"Ne radim, nažalost, već godinu dana, jer tijelo više ne može da izdrži. Radio sam kao ugostitelj, ali zbog specifičnosti liječenja, to jeste odlaska na dijalizu, nisam više u mogućnosti da radim. Predao sam papire za penziju, pa sada čekam odgovor. Osim toga, podstanar sam, ali eto, nekako sam se uklopio i snalazim se. Ima tu prijatelja i porodice koji pomažu", ističe sagovornik Source.ba portala.

Za kraj razgovora, Jasmina smo upitali čemu se nada i kakvi su naredni koraci koje poduzima, s obzirom i na specifičnost same situacije oko pandemije virusa korone.

"Samo se nadam da će se pandemija što prije završiti i da će se otvoriti granice. Bio sam u nekim pregovorima sa jednom bolnicom u Turskoj, da idemu skupa, dijete i ja, ali je sada sve stalo zbog koronavirusa. Morao sam stoga pokrenuti ovu akciju, te se iskreno nadam skorom ozdravljenju. Kao opcije za donora su mi bili jedan od prijatelja i jedan od članova porodice, sa kojim nisam u krvnom srodstvu, ali nismo uspjeli", ističe Jasmin na kraju razgovora za naš portal.

Svi koji žele pomoći Jasminu da dobije svoju bitku, to mogu učiniti na sljedeći način:

Za uplate iz BiH:
Jasmin Čorbo
Intesa San Paolo banka
154-106-99394865-64

Paypal:
jasmin.corbo1983@gmail.com

BH Telecom broj:
090 291 061 (2 KM po pozivu)

Za uplate iz inostranstva:
Jasmin Čorbo
Intesa Sa Paolo banka
IBAN: BA391541069939486564
SWIFT: UPBKBA22

Paypal:
jasmin.corbo1983@gmail.com


Novinar: Haris Ahbabović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana