11.5.2020. 12:16
Od čega i koga čuva policija ispred Katedrale i Bogoslovije u Sarajevu: Od Maksa Luburića, NDH-ovaca, ustaša?!
Sporna misa za Bleiburg najavljena je u katedrali Srca Isusova za 16. maj ove godine u Sarajevu.

Piše: Haris Ahbabović

Misa je izazvala već veliku pažnju, te se podigla ogromna prašina zbog odavanja počasti žrtvama sa Blajburškog polja. Da vam sada ne elaboriramo šta je "Bleiburg", imate hrpu materijala na internetu i u pisanoj literaturi. Bleiburg je historijska činjenica koju danas neko, da li ovdje u Sarajevu ili izvan njega, želi promijeniti i pokazati je onakvom kakva nije.

Ispred Bogoslovije u Sarajevu u posljednja dva dana su prisutne policijske patrole, samo je upitno od čega policija čuva nekoga i koga policija čuva ispred zgrade Franjevačke teologije u Sarajevu?

Da li je policija tu da ljude čuva, možda, od Vjekoslava Maksa Luburića, ili pripadnika NDH, ili ustaša ili onih koji su tokom Drugog svjetskog rata ratovali na strani nicističkog zloglasnog režima?

Kakva se, zapravo, slika želi poslati iz Sarajeva? Da je neko ugrožen, da se nekome nešto prijeti, da se neko osjeća nesigurnim? 

Šta se želi poručiti - da je neko ugrožen, uprkos tome što su se svi građani Sarajeva stoljećima osjećali sigurno u ovom gradu, izuzev ako ne računamo period kad su gradom hodali Maks Luburić i NDH-ovci.

Foto: Izet Tahirbegović / Source.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana