19.5.2020. 11:22
Gdje su se nosile ponude i zašto se ne smije pričati o tome: Fly Bosnia traži novih 300.000 KM za prevoz, viber prepiska osoba iz Vlade na vještačenju
Ne stišava se priča oko sporne nabavke 100 respiratora iz Kine od strane firme "Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića, a koju je odobrila i zatražila Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ).

Manje - više, detalje cijelog slučaja uglavnom znate. Znate kako je počela sva priča, dokle je došla, ali da se sve okončalo - nije. Iz dana u dan se pojavljuju novi dokazi i novi detalji oko cijelog slučaja, a u cijeli slučaj je uključen, prema pisanjima brojnih medija i predočenom materijalu, veliki broj ljudi. Vrijeme i razne istrage će pokazati ko se najviše/najmanje "ugradio" i ko je kriv, a ko nevin.

SDP traži smjenu Hasana Ganibegovića

Šta se to izdešavalo u protekla 24 sata kada je u pitanju afera sa respiratorima. Krenimo redom: Klub zastupnika SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo pokrenuo je jučer inicijativu za smjenu Hasana Ganibegovića sa pozicije člana Odbora za sigurnost u Skupštini Kantona Sarajevo, koji je inače i šef Kabineta federalnog premijera Fadila Novalića.

Podsjećanja radi, Ganibegović se dovodi u vezu sa aferom “Respiratori”, a ranije je saslušan u državnom Tužilaštvu.

Istovremeno, Federalna uprava civilne zaštite do jučer je morala da dostavi odgovore na pitanja koja im je uputila Komisija za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a koja se odnosi na provođenje javnih nabavki od proglašenja stanja prirodne nesreće u Federaciji BiH.

Šta je sa preostalih 20 respiratora?

Vlasnik "Srebrene maline", TV voditelj Fikret Hodžić, je od početka pregovora sa kompanijom "Fly Bosnia" o transportu 100 respiratora iz Kine do Sarajeva znao da cijela isporuka neće moći biti transportovana odjednom, prenijeli su jučer pojedini sarajevski mediji. Ipak, i dalje je nejasno hoće li i kako će biti dopremljeno preostalih 20 respiratora, koji su ionako upitnog kvaliteta, s obzirom da je vještačenje pokazalo da su potpuno neupotrebljivi za namjenu za koju su se kupili.

Dnevni Avaz je objavio dokument u kojem se navodi kako "Fly Bosnia" ne može da prevuče sve respiratore odjednom, te da će preostalih 20 prevući prvom narednom prilikom.

Uz ovaj dokument objavljena je i informacija kako je do sada jedini let sa respiratorima namijenjenim za BiH iz Peking do Sarajeva koštao 152.000 eura, odnosno blizu 300.000 maraka, te da sada "Fly Bosnia" traži isti iznos za još jednu isporuku upravo od Fikreta Hodžića i firme "Srebrena malina".

Međutim, sve dok ne bude objelodanjen ugovor između "Srebrene maline" i "Fly Bosnie" neće biti poznato pod kojim uslovima je dogovoren ovaj transport, odnosno da li je Hodžić pristao da plati dva leta, ili je aviokompanija pristala da obavi dva transporta po cijeni jednog, odnosno da preostalih 20 respiratora doda uz neku drugu pošiljku, koju plaća neko treći.

Sumnju budi i to što je nekoliko dana nakon dopremanja 80 respiratora u Sarajevo "Fly Bosnia" imala let od Pekinga do Podgorice, kojim je dopremenljena medicinska oprema za Vladu Crne Gore, ali ni u tom avionu nije bilo respiratora koje je Hodžić kupio od Kineza.

Gdje se to nosila ponuda?

Gostujući u emisiji FACE TV Senada Hadžifejzovića, Fikret Hodžić je kazao da ne može reći gdje je odnio ponudu. Između ostalog je rekao da ne postoji nijedno ime koje ne smije izgovoriti, a potom dodao: 

"Kada sam dobio ponude, isprintao sam ih i odnio na mjesto gdje su nosili svi drugi".

Na pitanje gdje je to mjesto, ponovio je da ih je odnio na mjesto gdje su nosili svi drugi. Na ponovljeno pitanje gdje je to, rekao je:

"Postoje neke stvari na koje vam ne mogu odgovoriti", odgovorio je Hodžić.

Hodžić je potom potvrdio da u "ovom poslu nije bilo namještenih talova između mene, drugog ili trećeg lica", i da je jedini razlog zašto je dobio ovaj posao "taj što oni nisu imali drugo rješenje osim mene", kako je i sam rekao Hodžić.

I Jelka Milićević saslušana povodom afere

Jelka Miličević, ministrica finansija u Vladi Federacije BiH, saslušana je jučer u Tužilaštvu BiH. Ona je u svojstvu svjedoka dala iskaz na okolnosti nabavke 100 respiratora iz Kine u BiH,  potvrđeno je iz više izvora za Dnevni Avaz.

Podsjećanja radi, osim nje saslušan je i Hasan Ganibegović, šef ureda premijera Fadila Novalić i tajnica Vlade FBiH, Edita Kalajdžić.

Milićević je poziv za saslušanje dobila najprije za 11:00 sati, ali je on kasnije pomjeren zbog njenih obaveza, iza 15:00 sati. U Tužilaštvu je provela nekoliko sati.

Milićević, inače zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite, je odmah po izbijanju ove afere kazala kako nije bila upoznata s nabavkom respiratora. 

Viber prepiska osoba iz Vlade FBiH na vještačenju

Istražioci Tužilaštva BiH, oni koji rade na slučaju "Respiratori", u Austriju su poslali na vještačenje prepisku sa Vibera osoba koje rade u Vladi FBiH.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je 14. maja ove godine šefu kabineta premijera FBiH Fadila Novalića, Hasanu Ganibegoviću, i sekretarki Vlade Federacije, Editi Kalajdžić, privremeno oduzela mobilne telefone u sklopu istrage oko sporne nabavke respiratora.

Uporedo sa prikupljanjem dokaza, obavlja se i saslušanje svjedoka. Do sada je saslušan veliki broj osoba iz Vlade FBiH, a prema najavama medija u BiH, sada se očekuje novi "val" saslušanja povodom ove afere. Još uvijek nisu saslušane glavne uloge iz cijelog slučaja, šef FUCZ-a, suspendovani Fahrudin Solak, kao i vlasnik "Srebrene maline", Fikret Hodžić.

Tužilaštvo BiH, podsjećanja radi, ispituje sumnjivu nabavku 100 respiratora za FBiH koja je bila povjerena firmi poljoprivrednoj kompaniji "Srebrena malina", koja nije specijalizovana za trgovinu medicinskom opremom. Vještačenjem je utvrđeno da respiratori kupljeni u Kini za deset miliona KM nisu za upotrebu u intenzivnoj njezi.

Jučer smo pokušali dobiti komentare od samog Hodžića, ali i advokata Kadrije Kolića. Obojica nisu željeli ništa komentarisati za naš portal.

Novinar: Haris Ahbabović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana