30.6.2020. 11:46
Šta se krije iza zabrane koju su nam nametnuli Hrvati: Logika u Hrvatskoj, manje testova - manje zaraženih!
Republika Hrvatska zabranila je na nekoliko dana ulazak građanima Bosne i Hercegovine u tu zemlju.

Tačnije, ukoliko ste željeli ući na tlo Hrvatske, morali ste ići u samoizolaciju od 14 dana. Ta odluka je, nakon velikog pritiska javnosti, ali i nakon saznanja hrvatskih vlasti da su im plaže po Jadranu praznije nego ikada, danas ukinuta.

Ipak, pitanje je šta se zaista krije iza ovako nelogične odluke. Posebno kada uzmemo u obzir da su u Hrvatsku mogli da ulaze građani zemalja koje su višestruko više pogođenije pandemijom virusa korone od Bosne i Hercegovine. Šta su stvarne brojke po kojima su Hrvati odlučili da "puknu" restrikcije ljudima iz BiH?

Manje testiranja - manje pozitivnih

Ukoliko se malo više zarovite u brojke i navedete stvarno stanje na terenu, tačnije nazovete stvari pravim imenom, vidjet ćete da je realnost mnogo drugačija nego što su je predstavile hrvatske vlasti koje su donijele ovakve restrikcije građanima Bosne i Hercegovine. Naime, vrlo je upitan broj novozaraženih u Hrvatskoj, s obzirom da su Hrvati mnogo manje testirali od, naprimjer, Bosne i Hercegovine, koja je na dnevnom nivou konstantno pravila više testova od susjedne Hrvatske. Logično je onda - više testova, veća vjerovatnoća da će biti i više zaraženih. Ako nema testiranja - nema ni zaraženih.

Hrvatska je, podsjećanja radi, uvela obavezan karantin za građane BiH 25. juna ove godine. Hrvati su to pravdali velikim brojem zaraženih osoba u Bosni i Hercegovini, ali su zaboravili da navedu jednu jako bitnu činjenicu. Bosna i Hercegovina je zemlja koja pravi mnogo više testova na virus korone od Hrvatske, pa je logično da će ovaj broj biti veći. 

Naime, od 20. juna pa do danas, Hrvatska je na dnevnoj bazi pravila 322, 286, 343, 797, 1084, 942 i 1362 testova. Šta to znači? Tokom 20. juna je potvrđeno 19 novih slučajeva zaraze na 322 testa. Dakle, šest posto testiranih su bili pozitivni na virus korone. Dan kasnije, 21. juna ove godine, u Hrvatskoj je potvrđeno 18 novih slučajeva zaraze na 286 testiranih, što znači da je 6,3 posto testiranih bilo zaraženo. 

Sa druge strane, u BiH je 20. juna zabilježeno 66 novih slučajeva zaraze, a dan kasnije 77 slučajeva novih zaraza, ali je broj urađenih testova u BiH znatno veći. U tri dana u BiH se testiralo 2.604 osoba, dok se za ista tri dana u Hrvatskoj testiralo svega 951 osoba, što je 1.653 testova manje u odnosu na BiH u samo tri dana. Isto važi i za nekoliko posljednjih dana ovog mjeseca.

BiH napravila mnogo više testova od Hrvatske

Kada su u pitanju ukupne brojke testiranih, Bosna i Hercegovina je do sada napravila 91.792 testova, što je brojka od 27.979 testova na jedan milion ljudi.

Sa druge strane, Hrvatska je do sada napravila 78.183 testova, što je brojka od svega 19.045 testova po jednom milionu stanovnika. Što znači da je BiH napravila 8.934 testova više po milionu stanovnika od Hrvatske.

Drugim riječima, u BiH je testiran svaki 35. stanovnik ove zemlje, dok je u Hrvatskoj testiran svaki 55. stanovnik zemlje.

Ako imamo u vidu, da je u BiH do sada potvrđeno 4.325 slučajeva zaraze na 91.792 testova, to znači da je ukupno 4,7 posto testiranih bilo pozitivno na virus korone. 

Sa druge strane, u Hrvatskoj je do sada potvrđeno 2.725 slučajeva zaraze na 78.183 testova, to znači da je ukupno 3,5 posto testiranih bilo pozitivno na virus korone. 

Pitanje je, zaista, na osnovu čega su onda Hrvati odlučili da donesu restrikcije za građane Bosne i Hercegovine koja mnogostruko više testira ljude na Covid, nego što to čini susjedna Hrvatska. Još jednom ponavljamo, logično je onda da će biti više zaraženih kada se vrši mnogo više testova i kada je uzorak broja ljudi veći.

U međuvremenu, hrvatske plaže na Jadranu nisu bile nikad praznije, pa je možda i ta činjenica doprinijela tome da naši susjedi sada pokušaju spasiti sezonu preko "leđa" bh. građana, kojima su prije samo pet ili šest dana rekli STOP za ulazak u svoju zemlju. Pitanje je samo koliko će im bh. građani oprostiti ovu nelogičnu i sramnu odluku i da li će ih kazniti neodlaskom u Hrvatsku na ljetovanje.

Novinar: Haris Ahbabović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana