15.4.2021. 18:13
On zbog nje promijenio naciju i vjeru, a ona se u njega zaljubila sa 13 godina: Philip se pred vjenčanje odrekao i cigareta
Kraljica Elizabeta i njezin princ Philip, koji je nedavno preminuo u 99. godini života, ove su zime proslavili su 73. godišnjicu braka.

Uprkos tome što su tokom svog zajedničkog života prošli kroz brojne krize i nedaće, ostali su zajedno sve do smrti princa Philipa, koji je preminuo prije nekoliko sedmica. Njegovu posljednju godinu života proveli su zajedno, doslovno izolirani od ostatka porodice i svijeta u dvorcu Windsor.

Zaljubila se u Philipa sa 13 godina

Elizabeta je Philipa srela kada joj je bilo svega osam godina, ali se u njega zaljubila u tinejdžerskim danima kada je imala 13 godina. Tada je rekla da je to bila ljubav na prvi pogled. Phillip, koji je tada bio mladić od 18 godina, je bio sin grčkog princa Andrije iz dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg i princeze Alise od Battenberga. Elizabeta se s Philipom od Grčke i Danske sprijateljila i počela dopisivati 1939. godine, a kontakt s njim održavala je unatoč protivljenju kraljice majke Elizabete I. i sestre Margarete.

Iako je Elizabetin otac bio protiv vjenčanja, današnja kraljica imala se pravo udati za koga poželi, pa je ovaj kraljevski brak nastao iz ljubavi, a ne prema dogovoru što je bilo uobičajeno za ta vremena kada su u pitanju kraljevske porodice. Navodno je kralju Georgeu IV. smetalo Philipovo grčko porijeklo, a osim toga je bio i pravoslavac. Philip je uskoro prisvojio prezime Mountbatten, po majčinoj obiteljskoj lozi i postao je naturalizirani britanski građanin. Tri mjeseca kasnije kršten je u Anglikanskoj crkvi. Prije vjenčanja Philip se zbog Elizabete odrekao i konzumiranja cigareta.

I dalje dobija pisma


Iako je bila mlada majka dvoje djece ubrzo je Elizabeta počela preuzimati dužnosti svog oca, kralja Georgea VI. George VI. preminuo je 6. februara 1952. u to je vrijeme mladi bračni par bio na dalekom putu koji je obuhvatao Afriku, Australiju i Novi Zeland. Putovati je trebao kralj, ali zbog lošeg zdravlja učinili su to prestolonasljednica i njen suprug.

Elizabeta II. je postala kraljicom 6. februara 1952. godine, u dobi od 25 godina, nakon smrti njenog oca. Tokom šest desetljaća na prijestolju ni najvećim kritičarima monarhije nije dala niti jedan ozbiljniji razlog koji bi išao u prilog njihovom zahtjevu za uvođenjem predsjedničkog sistema.

Kraljica danas svaki dan dobija po 2.000 do 3.000 pisama, na koja djelomično i lično odgovara. Elizabeta II. nikada ne daje političke komentare, ali se jednom sedmično sastaje s premijerom i s njim razgovara o aktuelnim problemima na Otoku. Čak i u tradicionalnom godišnjem govoru povodom otvaranja zasjedanja parlamenta uvijek kaže ono što joj je vlada napisala. No, jedan politički cilj ipak slijedi: održavanje Commonwealtha, labave zajednice 53 države koja je nastala nakon raspada Britanskog carstva.

Skandali

I dok je Elizabeta sva ova desetljeća uspjela vladati bez ikakvih skandala, za članove njene porodice se to ne može reći. Skoro svi pripadnici "firme", kako ona navodno zove svoju obitelj, su joj zadavali glavobolje. O kraljičinom privatnom životu je vrlo malo toga poznato, ali je zato poznato mnogo toga o životu princa Charlesa. Tako su svi doznali brojne detalje: od Dijaninih navodnih pokušaja samoubistava i preljuba, pa sve do detalja o Charlesovom brakolomstvu sa sadašnjom suprugom Camillom, čiji je tampon britanski prestolonasljednik navodno želio biti.

I drugi sin princ Andrew, i kćerka princeza Anne nisu imali više sreće s izborom životnih drugova. Oboje iza sebe imaju po jedan razvod. Osim toga, i druženje princa Andrewa sa sumnjivim osobama poput krijumčara oružja i skadaloznih američkih bogataša naišlo je na brojne kritike. 

Kraljičina popularnost je počela naglo opadati 1980-ih godina zahvaljujući medijskim izvještajima o privatnim životima njene djece, a vrhunac nepopularnosti dosegla je u sljedećem desetljeću. Zbog pritiska javnosti počela je plaćati porez na dohodak 1993. godine, te otvorila palaču za javnost. Bračni problemi njene njene kćerke i sinova Charlesa i Andrewa su negativno utjecali na mišljenje o kraljici, koja je u decembru 1995. naredila razvod princu i princezi od Velsa. Nezadovoljstvo Elizabetinom vladavinom bilo je najveće u trenutku smrti Diane sredinom 1997. godine, kada je kraljica odbila pojaviti se u javnosti prvih pet dana nakon Dianine smrti. Suočena s kritikama javnosti, Elizabeta je dala intervju uživo na državnoj televiziji 5. septembra i popravila svoju sliku.

Oborila sve rekorde

Dana 21. decembra 2007. godine kraljica Elizabeta II je postala najstariji vladajući britanski monarh, preuzevši tu poziciju od svoje praprabake, kraljice Viktorije. Na svoj 81. rođendan, 21. aprila 2007. godine, kraljica Elizabeta II je dala javnosti do znanja da ni zbog starosti nema namjeru abdicirati.

Britanski mediji su nagađali da bi princ Charles mogao početi preuzimati njene dužnosti, ali Palača je te tvrdnje porekla i objavila da će kraljica nastaviti izvršavati svoje dužnosti dok joj zdravlje to bude dopuštalo, te da nikada neće abdicirati. Dana 9. septembra 2015. kraljica Elizabeta II postala britanski monarh sa najdužim periodom vladavine u britanskoj historij

(Haris Ahbabović)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana