6.5.2021. 15:06
Da li su anesteziolozi na KCUS-u koristili "malina respiratore": Kada su respiratori došli, upravo je ova grupa anesteziologa rekla da to nije podobno sredstvo za liječenje teških Covid pacijenata
Advokat Vlado Adamović govorio je danas za Source.ba portal o anesteziolozima sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koji su dali otkaz u ovoj medicinskoj ustanovi.

On je pojasnio odgovor menadžmenta KCUS-a, te izjavu Sebije Izetbegović da nije bila upoznata sa problemima sa kojima su se susreli anesteziolozi.

"Suština stvari je sljedeća: Prof. Izetbegović ne moraju, prema unutrašnjoj organizaciji KCUS-a, obavještavati ljekari, nego to ide preko šefova klinika do šefova disciplina. Ljekari su to upravo uradili u odnosu na šefa klinike, šefa discipline, ali svakako su još u novembru mjesecu 2020. godine uputili pismo prof. Izetbegović. Tako da postoje materijalni dokazi o tome. Uostalom, ranije je prof. Izetbegović govorila da je imala podatke o tome, zašto sada kaže da ne zna - ne ulazim u te razloge", kaže Adamović u razgovoru za Source.ba portal.

Adamovića smo upitali da li su svi zahtjevi anesteziologa izignorisani, te da li se pristupilo rješavanju problema.

"U odgovoru KCUS-a imate rečenicu koja glasi: 'Taman kad smo počeli rješavati probleme na koje su ljekari ukazali, oni su otišli'. Iz toga se može zaključiti: Prvo, da su počeli ljenčavati ono što su ljekari ukazali, jer ne bi bilo drugog razloga da se ne postupi u ispravljanju onoga na šta su ljekari ukazali. A drugo je, da je upravo naznačeno kada je to rađeno, tek nakon što su ljekari zadnjim pismom upozorili, a zadnje pismo je bilo prije mjesec i nešto, a ljekari na to upozoravaju već od oktobra. Ljekari su i otišli upravo zbog toga što su smatrali da se na vrijeme ne rješavaju stvari i da to može proizvesti posljedice", kaže advokat Adamović.

Upitali smo ga kada su anesteziolozi saznali za propuste koji se tiču tzv. malina respiratora, te da li su ih koristili na pacijentima uprkos tome što je njihov rad sumnjiv.

"Kada su ti respiratori došli, upravo je ova grupa anesteziologa rekla i upozorila da to nije podobno sredstvo za liječenje teških Covid pacijenata i tražili su da se stvari riješe. Zašto se sada pravi zamjena teza, to je pitanje? U svakom pojedinačnom slučaju će se, ako do toga dođe, utvrđivati šta je ko radio, ali ne treba praviti zamjenu teza", rekao je Vlado Adamović danas za Source.ba portal.

Novinar: Haris Ahbabović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana