15.6.2021. 19:06
Ko je Christian Schmidt, čovjek kojeg se Aleksandar Vučić "boji", a kojeg Milorad Dodik još nije svjestan
Christian Schmidt prije nekoliko sedmica je potvrđen kao novi Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, a on na ovu poziciju stiže nakon što je Valentin Inzko, u bh. javnosti i narodu poznat kao "kameni spavač", podnio ostavku.

Ko je Christian Schmidt

Christian Schmidt je rođen 1957. godine i porijeklom je iz Njemačke. On je konzervativac, političar iz CDU-ove sestrinske stranke iz Bavarske – Kršćanske socijalne unije (CSU). Po struci je pravnik/advokat, a u njemačkom Bundestagu je preko 30 godina, od daleke 1990. godine.

Obavljao je brojne stranačke, parlamentarne i državne funkcije. Trenutno je potpredsjednik CSU-a. Poznat je po tome što gaji posebno dobre odnose s Izraelom, Hrvatskom, Austrijom, Ujedinjenim Kraljevstvom i SAD-om. Naime, u vrijeme dok je bio državni parlamentarni sekretar u Ministarstvu odbrane, postao je prepoznatljiv po svom zagovaranju NATO članstva susjedne nam Hrvatske.

Tako je Schmidtu u Berlinu Andrej Plenković, premijer Republike Hrvatske, uručio odličje "Red Ante Starčevića", a koje mu je dodijeljeno za njegovo zalaganje za međunarodno priznanje Hrvatske, te za ustrajni rad na jačanju odnosa Hrvatske i Njemačke.

Veza sa BiH

Tako su mediji povezali ovog Nijemca sa BiH, te su poručili da on ima tri veze sa našom zemljom, od kojih je jedna, sasvim sigurno, preko njegovih dobrih odnosa s Hrvatskom i CSU sestrinskom strankom HDZ.

Druga veza mu je iz ljeta 2016. godine, kada je u BiH, kao savezni ministar poljoprivrede, stigao nakon razgovora između Predsjedništva BiH (Čović, Izetbegović, Ivanić) i njemačke kancelarke Angele Merkel, koji su je molili da im pomogne oko tadašnjeg suprotstavljanja Vlade RS-a vezano za adaptaciju SSP-a između BiH i EU, a koji je bio uslov za predaju Zahtjeva za članstvo u EU.

Treća Schmidtova poznata veza s BiH je njegov dolazak u BiH u novembru 2019. godine, kada je predvodio delegaciju koju je poslala kancelarka Merkel, u kojoj je bio i bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling, koji je i inicirao dolazak delegacije, a vezano za pokušaj da se vidi kako Njemačka može pomoći BiH oko migrantske krize. 

Neki će reći da je Schmidt "lilni projekat Angele Merkel" koja nakon svog odlaska, u septembru 2021. godine, ostavlja svojim nasljednicima ovaj trend balkanske politike. Za Schmidta se tvrdi da je jedan od najboljih poznavalaca Balkana na Zapadu. 

Dodikovo i Vučićevo shvatanje novog visokog predstavnika

Republika Srpska, odnosno Milorad Dodik, najavljuje da je "funkcija međunarodnog predstavnika suvišna", te će ga ignorisati, i poručio je da je on "predstavnik samo za Federaciju BiH", pa je kazao kao je način izbora Schmidta "najbolji dokaz da BiH ne može i ne treba da postoji kao zemlja", a potom ipak kaže da će pristati na Schmidta ako ga potvrdi Vijeće sigurnosti UN-a.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kaže da će sada "RS-u biti puno teže", a ni Srbiji "neće biti lako" jer, čuva sebi leđa - mora razgovarati s Njemačkom, ali "i biti uz RS", te se pribojava da će se sada "ići na jačanje funkcionalnost BiH kao države na račun smanjivanja kompetencija vlasti RS-a". 

Rusiji je sve jasnije da realizacijom politike za koju je zadužen Schmidt BiH neumitnom klizim prema NATO-u kao njihovoj najvećoj noćnoj mori. No, Dodik i Moskva govore da je dosta "međunarodnog tutorstva i da je BiH dovoljno odrasla da funkcionirati samostalno". 

Novinar: Haris Ahbabović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana