2.8.2021. 14:41
Pitali smo Tužilaštvo BiH protiv kojih osoba su već formirani predmeti kada je u pitanju negiranje genocida
Odnedavno je na snazi Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, kojeg je nametnuo sada već bivši visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko.

Tim povodom, kontaktirali smo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a u dopisu smo ih pitali sljedeće:

1. Na osnovu čega će Tužilaštvo BiH formirati istragu ili predmet kada je u pitanju negiranje genocida? Dakle, da li na osnovu pojedinačnih zvaničnih prijava, ili će Tužilaštvo BiH formirati predmet i bez samih pojedinačnih prijava?

2. List 'Dnevni Avaz' je prenio informaciju da je u Tužilaštvu BiH već formirano nekoliko predmeta oko negiranja genocida. Da li možemo znati o čemu se radi, o kojim osobama se radi, te šta se u konkretnom slučaju može očekivati?


Danas smo dobili odgovor iz Tužilaštva BiH, u kojem kratko stoji sljedeće:

Odmah nakon objave odluke Visokog predstavnika, objavili smo priopćenje koje možete naći na LINKU.

S obzirom da smo u narednim danima zaprimili nekoliko prijava građana, određeni predmeti su formirani. Više informacija ili detalja, doista ne možemo davati"
, rekao nam je Boris Grubešić iz Tužilaštva BiH.

O čemu se radi kada je u pitanju saopćenje iz Tužilaštva. Naime, cijelo saopćenje prenosimo u cjelosti:

U okviru predmeta pratit će se sve objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, grupa ili udruženja u kojima se negira genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je visoki predstavnik u BiH, Nj.E. Valentin Inzko, donio dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i zakonom kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine bit će formiran predmet u kojem će se pratiti i evidentirati sve objave pojedinaca, grupa ili udruženja u kojima se iznose stavovi o negiranju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iznesene nakon stupanja na snagu ovih dopuna Krivičnog zakona.

Prikupljanje materijala vršit će se u saradnji sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, a radi postupanja Tužilaštva BiH i partnerskih institucija u okviru zakonskih ovlaštenja,
stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Novinar: Haris Ahbabović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana