3.8.2021. 16:57
Nikad nismo bili bliže: Idemo Amele, idemo Mesude!
Bosna i Hercegovina do sada nikada nije osvojila nijednu medalju na Olimpijskim igrama, bilo da se radi o ljetnim ili zimski OI.

Ipak, ono što nas donekle može ohrabriti je činjenica da na ovogodišnjim OI u Japanu imamo dva predstavnika koji su se plasirali u finale u svojim sportovima/disciplinama. 

Tuka i Pezer u borbi za medalju

U pitanju su Amel Tuka, koji se plasirao u finale utrke na 800 metara, a koji sutra trči za prvu medalju u historiji BiH na OI, gdje je prema trenutno rankingu jedan od favorita za medalju, kao i bacač kugle, Mesud Pezer, koji se danas plasirao u finale ove atletske discipline.

Ove godine smo, podsjećanja radi, na OI poslali sedam sportaša. Njih pet je završilo ranije svoje učešće na OI, neki su pali na prvoj prepreci, a od njih petero najbliži medalji je bio mladi Nedžad Husić koji se u taekwondou plasirao u polufinale, gdje je poražen, a na kraju je izgubio i borbu za bronzanu medalju. U konačnici, osvojio je peto mjesto na OI u Tokiju, što je do sada najbolji rezultat BiH na nekim OI. Do rezultata Husića, naš najbolji rezultat je bilo šesto mjesto Nedžada Fazlije sa Olimpijskim igara u Sidneju 2000. godine.

Nijedna medalja do sada

Ukupno je 10 sportova u kojima smo od OI u Barceloni pa do danas imali svoje predstavnike na Ljetnim olimpijskim igrama. To su: atletika, dizanje tegova, kajak, plivanje, hrvanje, stoni tenis, streljaštvo, taekwondo, tenis i džudo.

Ukupno 37 bh. sportaša se borilo za medalje na posljednjih sedam Ljetnih olimpijskih igara, ali do medalje još uvijek nismo stigli.

Kada su u pitanju Zimske olimpijske igre, do sada je BiH na ZOI predstavljalo 40 takmičara, ali niko od njih nije osvojio nijednu medalju.

Lana Pudar je ove godine ušla u historiju bh. sporta kao najmlađa olimpijka koja je predstavljala BiH na OI. Ona je uzela učešće na OI u Tokiju sa svega 15 i po godina.

Sa druge strane, naš najstariji učenik na OI bio je Nedžad Fazlija, koji je u Londonu 2012. godine nastupao kada je imao 44 godine. On je ujedno bh. olimpijac sa najviše učesnika na Olimpijskim igrama (pet).

Husić bio veoma blizu medalje

Podsjećanja radi, na ovogodišnjim OI u Tokiju, Nedžad Husić je stigao do polufinala, kasnije je imao i borbu za bronzu u taewondou, ali je izgubio obje borbe, te na kraju završio na petoj poziciji (porazi od Rashitova i Recbera).

Larisa Cerić je u džudou stigla do osmine finala, gdje je izgubila od predstavnice Ukrajine, Azerbejdžanke Iryne Kindzerske. Na kraju je završila na devetoj poziciji.

Lana Pudar se nije uspjela plasirati u polufinale kada je u pitanju plivanje 100 metara - leptir. Završila je na 19. poziciji. 

Emir Muratović je u plivanju je nastupio u dvije discipline, na 50 i sto metara - slobodno. Svoj nastup na OI je završio na 42., odnosno na 45. mjestu.

Tatjana Đekanović je ujedno bila najslabija predstavnica BiH na OI u Tokiju. U pitanju je djevojka koja se takmičila u streljaštvu, a svoj nastup je okončala na slabom 47. mjestu.

Idemo Amele, idemo Mesude!

Amel Tuka i Mesud Pezer su se plasirali u finale, u pitanju su utrka na 800 metara i bacanje kugle. 

Kada su u pitanju najbolji rezultati bh. predstavnika na ranijim Ljetnim olimpijskim igrama, najbolji rezultat u Rio de Janeiru 2016. godine ostvario je Amel Tuka koji je stigao do polufinala na 800 metara.

Svim srcem navijamo za naša dva preostala predstavnika u Tokiju, te se nadamo najboljim vijestima iz zemlje izlazećeg Sunca. 

Sretno Amele, sretno Mesude!

Pripremio: Haris Ahbabović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana