10.9.2021. 19:30
Jeste li znali da je ovo najstarija džamija u Sarajevu i da se u njoj tajno klanjalo?
Gerdeni hadži Husejinova džamija je mala džamija u Sarajevu koja se nalazi na Vratniku.

Ta džamija zanimljiva je jer se spominje, po nekim predajama i dokazima, kao najstarija džamija na području Sarajeva.

O ovome je danas za Source.ba portal govorio arhitekt, Mufid Garibija.

"Zvanično, najstrarija džamija je stara Atik džamija, Careva džamija. Ipak, prema predajama starih Sarajlija, sa koljena na koljeno, oni su tvrdili da je mesdžid u Strošićima najstariji mesdžid, odnosno džamija u Sarajevu. Po svim informacijama, ona je napravljena negdje oko 1473. godine, a Careva džamija je napravljena 1462. godine. Po tim informacijama ipak je starija Atik, odnosno Careva džamija."

"Međutim, nikome nije u onom režimu odgovaralo da je bilo muslimana prije dolaska Isa bega Ishakovića, ali to nije tačno. Muslimana je bilo u Sarajevu i ranije, a oni su bili po padinskim dijelovima grada. Taj mesdžid je postojao, nije imao munaru. Muslimani su tada vjeru tajno praktikovali, zbog pozicije u tadašnjem vremenu. Jedna od tih muslimanskih grupica je baš živjela u toj mahalici gdje se danas nalazi Gerdeni hadži Husejinova džamija",
kaže za Source.ba portal Mufid Garibija.

On tvrdi da je ta džamija bila kao mala kuća koja je bila skrivena od javnosti. 

"Babo mi je, također, često govorio da je to najstarija džamija u Sarajevu. Brojni muslimani iz Španije, koji su protjerani, su došli tu i nastanili se u toj mahali. To se najljepše vidi kad uđeš u džamiju. Mala je, malih je dimenzija, potpuno je skrivena, a njenu posebnost čini mihrab. Vidi se da ga je radio neko sličan bogumilima, toliko je jednostavan. On podsjeća na pećinu. Slobodno mogu reći da je to najstarija džamija u Sarajevu", ističe Garibija.

Na džamiji je 2000. godine izvršena sanacija krovne konstrukcije, zamijenjen pokrov i izvršena konzervacija drvene munare. Nažalost, ova džamija otvorena je samo tokom mjeseca ramazana, te se namazi u njoj obavljaju samo tokom ramazana.

Novinar: Haris Ahbabović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana