14.10.2021. 10:24
Dino Konaković o šizofreniji Milorada Dodika: Mi, Boga mi, o tome razmišljamo ozbiljno i ne daj Bože najcrnijeg scenarija - spremni smo!
Sve se više ovih dana u Bosni i Hercegovini priča o novim problemima i sukobima na ovim prostorima.

Kao glavni razlog tome su skandalozne i nelogične izjave Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, koji se svim silama trudi da ovu zemlju odvede u ambis.

Na tu temu smo danas razgovarali sa zastupnikom u Skupštini KS i predsjednikom Naroda i pravde, Elmedinom Konakovićem.

"Politička šizofrenija Milorada Dodika je apsolutno prijetnja svemu u BiH, pa tako i miru. On traži neki izlaz iz svih koruptivnih afera, pa dolazi do najradikalnijih rješenja. Prvo je najavio secesiju RS-a, pa se onda ispravio i rekao da misli na samostalnost RS-a u okviru dejtonske BiH, pa je najavio udar na sigurnosni i monetarni sistem BiH. Evidentno je da to više nije samo predizborna igra, ali naravno sve ovo dolazi i pred izbore koje Aleksandar Vučić ima naredne godine u Srbiji. To se uklapa u folklor obojice. Vidjeli ste jučer presmiješne izjave Vučića koji pravi teatar zbog dešavanja na Kosovu i kaže kako će velike sile ukinuti RS u narednih nekoliko mjeseci. Ja bih, naravno, bio sretan da se to desi, ali politička realnost je da mijenjanja Dejtona bez dogovora svih strana ne može biti", kaže Konaković.

"Ne treba nonšalantno posmatrati ovo što Dodik radi i govori. Da mi iole imamo snažne institucije u državi ova bi kriza bila deset puta manja. Da imate ministricu vanjskih poslova (Bisera Turković, op.a.) koja radi svoj posao, pa je teoretski u proteklih nekoliko mjeseci obišla velike centre i izlobirala neku vrstu podrške, ili da imate sposobnog i školovanog direktora OSA-e (Osman Mehmedagić Osmica, op.a.) i koji nas svaki dan informiše o tome šta se dešava, da ne nabrajam dalje... Mnogo bi se lakše bilo suprotstaviti političkoj šizofreniji Dodika. Mi, Boga mi, o tome razmišljamo ozbiljno i ne daj Bože nekog najcrnijeg scenarija, nećemo dočekati nespremni", kaže Konaković u razgovoru za Source.ba portal.

Upitali smo ga hipotetički ukoliko se, ne daj Bože, ovdje dogode novi sukobi, jesmo li uopće spremni, pošto se čini da ova probosanska/probošnjačka strana nekako se, za sada, čini letargičnom na sve prijetnje Milorada Dodika.

"Mislim da nije tako! Ako Dodik pokuša u kantone da stavi nekakvu imaginarnu granicu, sa bilo kojom policijskom formacijom, imamo ozbiljne institucije koje mogu adekvatno na to da odgovore. Mnogo su jače ove naše snage koje bi na to adekvatno odgovorile. Opet, ko rat želi - u kući mu bio, nema tu nikakve dileme, jer sam bio četiri godine u ratu i znam šta sam sve prošao. Sa nivoa države tu nema reakcije. Ovi koji sebe nazivaju liderima, oni se brinu samo za stranačke procese. Mi smo, ipak, se bolje spremili za ne daj Bože", kaže Konaković u razgovoru za Source portal.

Na kraju smo ga upitali da nam kratko prokomentariše jučerašnji status Igora Stojanovića, zastupnika SDP-a u Skupštini KS, koji je rekao da je SDP odlučio da za kandidata za Predsjedništvo BiH ne može podržati nekoga ko je u SDA ili je bio u SDA, što je, naprimjer, slučaj sa Konakovićem ili Denisom Zvizdićem.

"SDP ima mnogo članova, predsjednika, potpredsjednika i vidio sam da je puno njih komentarisalo ovaj proces. Nisam vidio do sada da je ijedan zvanični organ SDP-a zauzeo formalan stav, pa kako bih to prokomentarisao. Bilo bi teško da svaki dan reagujem na promišljanja nekoga iz SDP-a. Sa Nikšićem imam redovnu komunikaciju, to je sada tek pred nama. Kad budu zvanični stavovi, onda ćemo zvanično razgovarati", rekao je Konaković za naš portal.

Novinar: Haris Ahbabović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana