15.10.2021. 18:54
Čudo iz Visokog: Zašto djeca 'hrle' da upišu ovu školu u situaciji kada imamo sve manje učenika i kada nastavnici ostaju bez posla?
U situaciji kada ostajemo bez velikog broja ljudi, kada je djece i učenika sve manje, te kada prosvjetni radnici ostaju bez poslova, ipak, jedna obrazovna ustanova u BiH se može pohvaliti mnogo ljepšim brojkama.

Posjetili smo medresu "Osman ef. Redžović" u Visokom, jednu od najmodernijih srednjih škola u BiH, te smo uposlenike iste upitali sasvim jednostavno pitanje - kako to da učenici hrle da upišu ovu školu u vremenu kad se brojne škole bore sa manjkom djece, odnosno, koja je njihova tajna uspjeha.

Medresa "Osman ef. Redžović" danas je ozbiljan i moderan školski kompleks sa svim pratećim objektima po uzoru na najsavremenije komplekse ovog tipa na Planeti.

Podsjećanja radi, medresa je srednja vjerska škola. Svoje polaznike (učenike) odgaja i obrazuje u duhu islamskih propisa i na taj način ih osposobljava za nastavak školovanja i usavršavanja na islamskim i drugim fakultetima u zemlji i inozemstvu.

Nastava u medresi traje četiri godine i izvodi se na bosanskom jeziku po nastavnom programu, koji donosi Rijaset Islamske zajednice Bosne i Hercegovine. Medresa je škola internatskog tipa i, po pravilu, svi redovni učenici stanuju u internatu. Djeluje kao jedinstvena škola sa muškim i ženskim odjeljenjima.

Medresa u Visokom je osnovana ratne 1992. godine, a kroz nju su do sada prošle na stotine učenika i učenica, a veliki broj njih danas su veoma uspješne i poznate osobe u sferi nauke, ekonomije, sporta, kulture itd.

Novinar: Haris Ahbabović
Snimatelj: Kenan Ćemo
Montaža: Kenan Ćemo

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana