10.11.2021. 13:10
Sve super, Željko, ali što, bolan, niste uhapsili Marka Ivasa zbog negiranja genocida u zgradi Predsjedništva BiH?!
- Moj stav nije bitan u tom smislu? "Ne, ne, bitno je. Jako je bitno. Zašto se neće složiti s tom konstatacijom?"

- Da je strašan zločin počinjen, to...
"Ne, genocid je počinjen, tako piše u presudama Međunarodnog suda. Genocid! Nije strašan zločin. Strašni su neki drugi zločini bili, ovo je bio genocid".
- To je vaš stav i...
"Ne, to nije moj stav. To piše u presudama".
- Sa kojima ste vi saglasni, je li tako?
"A vi niste, je li?"
- Ja sa tom presudom nisam saglasan.
"Onda ćete vi morati s nekim drugim da radite ovaj intervju. Uživajte u Sarajevu! Hvala vam".


Ovako je jučer tekao kratki razgovor novinara srbijanskog Tanjuga, Marka Ivasa, i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića.

Željko Komšić je, nakon što se pojavio ovaj video, dobio hrpu aplauza u javnosti, ali i društevenim mrežama, što je u potpunosti razumljivo i očekivano.

Član Predsjedništva BiH je na potpuno jasan način novinaru, koji je negirao genocid u Srebrenici, pokazao da sa njim ne želi dalje da razgovara.

Jedni će reći da je Komšić u ovoj situaciji postupio državnički, onako kako dolikuje članu Predsjedništva BiH, dok su neki drugi, činjenica u manjini, mišljenja da je ovim potezom, već unaprijed, sebi obezbijedio veliki broj glasova na narednim izborima na kojima se bude pojavio.

I svakako, pohvala za Željka Komšića zbog ovakvog stava i odnosa prema novinaru iz Srbije. Ali, hajmo da budemo realni, jasni, direktni i konkretni. Barem jednom. Hajmo barem jednom da posao napravimo kako treba i kako Bog zapovijeda. Hajde barem jednom da do kraja imamo dostojanstvo zbog kojeg će nas naši neprijatelji cijeniti i poštovati, te zbog kojeg će naredni put razmisliti kakav će odnos imati prema nama.

To što je Komšić jučer napravio je za svaku pohvalu, ali bi to napravio na njegovom mjestu svako ko je normalan, svako od nas, zar ne? Koliko vas ne bi prekinulo intervju sa novinarom koji otvoreno, u zgradi Predsjedništva BiH, negira genocid u Srebrenici? Gotovo niko. 

Komšić je postupio državnički, ali je postupio onako kako se očekivalo od njega da postupi, kako bi postupio svaki čovjek u BiH, mislim na normalne ljude, i kako je, uostalom, očekivano i normalno da se postupi.

A znate li šta je još trebao da uradi? I tek tada bi posao bio obavljen do kraja. I tek tada bi nas ozbiljno shvatali i ovi sa istoka, i ovi sa zapada. Tek tada bismo pokazali i dokazali da sa zakonima Bosne i Hercegovine nema šale i da to nije ničija lokalna koliba po kojoj će se iživljavati kad mu je ćejf.

Poenta je u tome da je Marko Ivas jučer u najbitnijoj instituciji Bosne i Hercegovine otvoreno kršio zakon Bosne i Hercegovine negirajući genocid u Srebrenici.

Poenta je u tome da bi posao bio završen da je Željko Komšić nakon posljednje rečenice "Uživajte u Sarajevu, hvala vam" pozvao osiguranje ili policiju, kako bi uhapsili novinara koji je u Predsjedništvu BiH negirao genocid u Srebrenici.

Eto, to je kvaka. To je onda završen posao.

U Beogradu se ovih dana hapse ljudi koji jajima gađaju mural ratnog zločinca i krvnika, Ratka Mladića, dok se u Sarajevu, u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ne hapse novinari iz Srbije koji negiraju genocid u Srebrenici, što je odnedavno i zakonski kažnjivo u BiH.

Kako da onda očekujemo da nas poštuju kada sami u svojoj zemlji, u svojoj najbitnijoj instituciji, ne možemo da sprovodimo zakon koji jasno zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici?!

Zamislite samo situaciju da kao novinar, ili bilo ko drugi, odete u Berlin na intervju sa Angelom Merkel i negirate genocid i holokaust nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu, ili to isto napravite, naprimjer, u Tel Avivu. Dakle, u mjestima gdje je to zakonski kažnjivo. Da li, zaista, mislite da bi vam na koncu rekli "Uživajte u Berlinu/Tel Avivu"?

Novinar: Haris Ahbabović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana