13.3.2019. 17:14
DirectX 12 dostupan i na Windows 7
Prilično čudna najava stigla nam je sinoć iz Microsofta.

Nakon što su nas duži niz godina uvjeravali da moramo instalirati Windows 8 ili 10 kako bismo koristili čari DirectX 12 API-ja u igrama (u prvom redu bolja optimizacija), dogodio se totalni preokret – DirectX 12 bit će podržan i na operacijskom sustavu Windows 7. Prva igra koja ga podržava je World of Warcraft, a upravo su njegovi tvorci zaslužni za pojavu DX12 na Win7.

Tako barem kažu u Microsoftu. Pri tome naglašavaju kako korisnici Windowsa 7 u DX12 moduneće vidjeti toliko značajan skok kao na Windows 10 sustavu koji je posebno optimiziran za DirectX 12. Također su naglasili kako ovo ne znači da sve DX12 igre sada magično rade na Windows 7.

Svaka će DX12 igra pojedinačno morati dobiti ažuriranje da bi bila igriva na Win7, a to ovisi o tvorcima same igre. Ako tvorci igre odluče da im to ažuriranje nije vrijedno truda, korisnici Windowsa 7 neće moći pokretati igre u DX12 modu, prenosi noob.ba.


(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana