15.5.2020. 18:29
Situacija izazvana pandemijom pokazala značaj telekomunikacija
IKT asocijacija Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH), koja već četvrtu godinu zaredom povodom 17. maja – Svjetskog dana telekomunikacija organizira prigodno obilježavanje i izjave za medije, ove godine, zbog pandemije koronavirusa, značaj tog datuma ističe u saopćenju za javnost, potcrtavajući važnost izgradnje modernog informacijskog društva.

- Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana telekomunikacija u organizaciji Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) je 'Poveži se 2030: IKT za ciljeve održivog razvoja SDG- (Connect 2030: ICTs for theSustainable Development Goals (SDGs)'- navode iz VTK-a BiH.

Istovremeno, podsjećaju kako generalni tajnik ITU-a u obraćanju spomenutim povodom poziva na širu potporu za realizaciju ITU-ove Agende 2030, koja predstavlja zajedničku viziju razvoja sektora telekomunikacija.

Kako se dalje navodi, on, također, poziva i da se iskoristi snaga informacijsko-komunikacijskih tehnologija u cilju premošćivanja velikog digitalnog jaza u svijetu, te da se na Svjetski dan telekomunikacija ljudima približe mogućnosti nadolazećih novih tehnologija koje mogu poboljšati život i olakšati socijalni i ekonomski rast i inkluzivni razvoj za sve i svugdje.

- Sektor informacijsko-komunikacijskih tehnologija Bosne iHercegovine već godinama bilježi rast u svakom pogledu. Pored toga što se već niz godina suočava s problemom odljeva radne snage u inozemstvo, ovaj sektor je prethodnih godina bilježio rast prometa, broja zaposlenih i profita. IKT sektor zapošljava oko 2 posto od ukupnog broja zaposlenih u BiH, a svojim prometom je blizu 6 posto ukupnog prometa koji se ostvari u BiH, što je više od 9 posto u usporedbi s BDP-om ostvarenim u BiH u 2019. godini - navodi se.

Međutim, Svjetski dan telekomunikacija ove godine se obilježava u posve novim i neočekivanim okolnostima nastalim uslijed pandemije koronavirusa.

- Čitav svijet se odjednom našao u pomaknutoj stvarnosti – gospodarstvo, sport, zabava, obiteljske i društvene veze… U ime očuvanja zdravlja pojedinaca i zajednice nametnute su stroge mjere izolacije, prekinute uobičajene radne rutine, nametnuta ograničenja kretanja i djelovanja. Gospodarstvo je u većini zemalja počelo bilježiti pad, dok su neke gospodarske grane u potpunosti stale. Kao posljedica svega ovoga, većina pogođenih zemalja će zabilježiti značajan pad gospodarskih tokova. Svjetska banka najavljuje pad od 4,5 posto BDP-a u BiH - podsjećaju iz VTK-a BiH...

U tom pogledu ističu da su ljudi kao društvena bića posegnuli za sredstvima elektroničke komunikacije na daljinu kako bi opet čuli i vidjeli, razgovarali o novonastaloj situaciji, informirali se o načinima borbe protiv nove pošasti, obavljali poslovne obveze u tzv. online uvjetima.

Takvom online načinu rada je, kako se navodi,  pribjegla većina IKT kompanija, stavljajući na trenutak poslovne ciljeve u drugi plan, čuvajući tako živote i zdravlje svojih zaposlenih, ali i drugih. "I ovaj put, IKT sektor u BiH je pokazao najveći stupanj društvene odgovornosti. Nažalost, kao i prethodnih godina, opet smo sve morali sami, bez potpore bilo koje vladine institucije".

- Ipak, ovdje treba istaknuti i odati najveće priznanje onima u IKT sektoru koji su nastavili i dalje dolaziti na posao, pružajući profesionalnu potporu i omogućavajući svima ostalim da rade iz udobnosti svojih domova. Televizija, internet, telefonija, društvene veze, e-komunikacijska era je eksplodirala u svojoj punoj snazi i pokazala svijetu da ljudski rod nužno treba i komunikaciju. Telekomunikacijski operateri su teško podnijeli prvi val pritiska na svoje resurse, ali uskoro je izazov savladan u punoj mjeri. U njemačkom data centru DE-CIX u Frankfurtu, drugom po protoku informacija u internet čvoru na svijetu i najvažnijoj interkonekcijskoj platformi u Evropi, 15. marta uvečer zabilježen je novi svjetski rekord u protoku informacija od 9,1 terabita u sekundi - navodi se u saopćenju.

Telekomunikacijski stručnjaci se slažu da pojačano obavljanje poslovnih i drugih aktivnosti od kuće zbog pandemije predstavlja izazov za uredno funkcioniranje mreža, ali ipak ne dovodi nužno do pojave novih vrhova opterećenja.

Zahtjeve koje pred mreže postavlja rad od kuće i online nastava, pa i videokonferencije, relativno je jednostavno zadovoljiti.

- U ovim danima koji prethode obilježavanju Svjetskog dana telekomunikacija i koji krizu izazvanu koronavirusom dovode u mirnije razdoblje relaksacije različitih mjera i ograničenja, može se reći da su telekomunikacije kao znanost i kao tehnička disciplina na iznimno visokoj razini i da svim sudionicima koji su toj činjenici doprinijeli na mnogo različitih, ali jednako vrijednih načina, treba odati poštovanje i čestitati im i ovogodišnji 17. maj - poručuju iz IKT asocijacije VTK-a BiH.

Nadalje, smatraju kako je novonastala situacija pokazala važnost novih tehnologija i informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

- Možemo biti ponosni na način na koji je IKT sektor u BiH odgovorio na ovu situaciju i nove izazove. Nadamo se da će društvo i vlasti u BiH ovo prepoznati i da ćemo ovu situaciju okrenuti u svoju korist te s jačim vjetrom u leđa krenuti putem digitalizacije i izgradnje modernog informacijskog društva - navodi se u saopćenju.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana