1.4.2021. 11:35
Najveći svjetski proizvođač čipova najavio investicije od 100 milijardi dolara
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, najveći svjetski proizvođač čipova, objavio je u četvrtak da očekuje da će u naredne tri godine uložiti 100 milijardi dolara u napredne čipove kako bi pratio rastuću potražnju.

Investicija je ogromno povećanje sa 25 do 28 milijardi dolara koliko je TSMC planirao potrošiti za izradu naprednih čipova ove godine.

- Kako bi išao u korak sa potražnjom, TSMC očekuje da će sredstva iskoristiti za povećanje kapaciteta za podršku proizvodnji i (istraživanje i razvoj) naprednih poluprovodničkih tehnologija - navedeno je iz te kompanija u izjavi poslanoj CNN-u.

Ranije su objavili da će industrijski "megatrendovi", poput 5G mreže i računarstva visokih performansi, potaknuti veliku potražnju za poluvodičkom tehnologijom u narednih nekoliko godina.

(FENA)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana