24.9.2020. 13:55
Nedim Sladić: Približava nam se nova, osjetnija promjena vremena
Približava nam se nova, osjetnija promjena vremena, objavio je prognostičar Nedim Sladić.

„Usljed pada atmosferskog pritiska sa zapada uslovljenim približavanjem prostrane hladne fronte koja je vezana uz ciklonu u Đenovskom zaljevu, između sniženijeg pritiska sa sjevera i povišenijeg sa juga, doći će do uspostave razlike, odnosno gradijenta u prizemnom sloju atmosfere, što će označiti početak vjetrovitog vremena koje nas očekuje tokom sutrašnjeg dana.

U predstojećoj noći južni vjetar će biti u pojačanju, najprije na sjeverozapadu naše zemlje pa sutrašnje jutro zbog izraženijeg utjecaja južine će u Krajini biti znatno toplije u odnosu na ostatak zemlje (lokalno i do 22 °C)“, naveo je Sladić.

Južina će u ostatku zemlje biti sve izraženija od prijepodnevnih sati.

„Tokom petka puhat će umjeren do jak, na udare mjestimično i olujan jugo (udari do 60 km/h), zbog čega je na snazi žuti stepen upozorenja. Entitetski zavodi (FHMZ, RHMZ) su u žuto obojili regije Livno, Bihać, Prijedor, Banja Luka, Tuzla, Sarajevo, Višegrad i Foča. Takve vremenske prilike nisu neuobičajene, ali mogu uzrokovati manje poteškoće usljed prevrtanja manjih i lahko lomljivih predmeta.

Usljed pojačanog dotoka vlažnog i nestabilnog zraka s mora, u Hercegovini se očekuju obilnije padavine, nerijetko i iznad 50 mm. U interakciji s Dinaridima usljed jačeg hlađenja, širenja i kondenzovanja zraka očekuju se na okolnim planinama (Čabulja, Čvrsnica, Velež, Prenj) nerijetko obilni izljevi kiše. Za regije Trebinje i Mostar na snazi je narandžasti meteoalarm zbog izraženijih padavina. 

Vremenske prilike u narandžastom meteoalarmu su okarakterisane kao opasne, stoga građanstvo treba obratiti maksimalnu pažnju.

Očekuje se da će jak jugo trajati do subote ujutro, 26.09.2020. kada će oslabjeti i prolazno okrenuti svoj smjer na sjeverni i sjeveroistočni“, dodao je Sladić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana