22.6.2021. 10:17
Zašto se uprkos vedrini ne vidi plava boja neba i kako je to (bez)opasno? Sladić i Blažević objasnili o čemu se radi
U protekla 24 sata svjedočili smo neobičnom fenomenu koji je došao sa prvim toplotnim talasom. Naime, uprkos vedrini ne vidi se plava boja neba širom regiona.

Kako kaže hrvatska meteorologinja Tea Blažević s područja Afrike stiže velika količina pustinjske prašine i pijeska, zbog čega je atmosfera “zamućena”, i vidljivost je smanjena.

Njenu tezu potvrdio je i meteorolog Nove BH Nedim Sladić koji je kazao da nam je s vrelinama koje su pristigle sa sjevera Afrike stigao i pijesak.

Riječ je o posve bezopasnoj i prirodnoj pojavi koja će se nastaviti i idućih dana, no posljedično se javila pojačana koncentracija štetnih čestica u zraku, te je Sarajevo sinoć imalo neslavni rekord i bilo među četiri grada u svijetu sa najzagađenijim zrakom. Ispred glavnog grada BiH su Santiago (Chile), Johannesburg (Južna Afrika) i Mumbai (Indija).

Oko 21 sat prvog dana ljeta u Sarajevu je zabilježena koncentracija PM2.5 čestica u iznosu od 151.

Neki javljaju i da su im automobili prljavi, a sve je to uslijed spomenute pojave.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana