16.9.2021. 18:00
Preminuo Dušan Ivković, jedan od najtrofejnijih trenera u historiji evropske košarke
Dušan Ivković, jedan od najtrofejnijih evropskih košarkaških trenera, preminuo je u 78. godini, objavio je Košarkaški savez Srbije, prenose regionalni mediji.

"U šest časova i 50 minuta Dušan je preminuo u bolnici u Beogradu od posledica vode u plućima i herpesa", rekao je za Sport klub Goran Kalinić, predsednik košarkaškog kluba Radnički. Ivković će u košarkaškoj javnosti ostati upamćen kao najuspešniji selektor reprezentacije - tri puta je sa Jugoslavijom bio prvak Evrope i jednom šampion sveta. Proslavljeni trener Dule Vujošević decenijama je poznavao Ivkovića i blisko sarađivao sa njim. 


"On je monumentalan čovjek bio po psihičkoj i fizičkoj snazi. U svakom trenutku bio je trener, na svakom mestu i na svakoj poziciji imao poštovanje i autoritet bez obzira koliko to bilo neformalno druženje", kaže Vujošević za BBC na srpskom.


Ivković je, kaže, uvijek držao do sebe i znao da se nametne.

"Znao je da zaštiti integritet i ono što mi zovemo autoritet trenera na terenu, ali njemu je teren bio 24 sata svuda gde se nalazio."

Željko Rebrača, bivši reprezentativac Jugoslavije, rekao je da je ovo "mnogo tužan dan", izjavljujući saučešće porodici. Sa Ivkovićem je prvi put sarađivao 1992. Dejan Bodiroga i Rebrača bili su tad najmlađi članovi reprezentacije koja nije otišla na Olimpijske igre u Barseloni.

"Kasnije znamo 1995. godinu i prvo evropsko zlato koje smo osvojili posle embarga. To su dva najupečatljivija detalja iz moje karijere i rada sa Ivkovićem", izjavio je Rebrača za TV Prva.


(Amer Mujezinović)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SPORT
Source.ba-sva prava pridržana