9.5.2024. 8:05
Nikola Jokić je zvanično MVP NBA lige
Košarkaš Denvera, Nikola Jokić najkorisniji je igrač NBA za sezonu 2023/2024, zvanično je potvrdila liga.

Jokić je treći put u posljednje četiri godine osvojio ovo priznanje - MVP je bio 2021. i 2022. godine, dok je prošle sezone proglašen za najkorisnijeg igrača finalne serije.

Jokić je dobio 926 glasova. Drugo mjesto je zauzeo košarkaš Oklahome, Shai Gilgeous-Alexander (640), a treće igrač Dallasa, Luka Dončić (566).

Košarkaš Denvera je ove sezone u regularnom dijelu prosječno postizao 26,4 poena, uz 12,4 skoka i devet asistencija.


Osim Jokića, po tri MVP titule su osvajali Moses Malone, Larry Bird i Magic Johnson.

Jednu više imaju Wilt Chemberlain i Lebron James, dok su pet puta najkorisniji igrači bili Bill Russell i Michael Jordan.

Kareem Abdul-Jabbarje neprikosnoven sa šest priznanja.

Denver je Jokića birao na draftu sa 41. pozicije 2014. godine. U trenutku kada su Nuggetsi birali Jokića na ekranu je išla reklama za „Taco Bell“ tortilje, dok je Jokićevo ime bilo ispisano u donjem dijelu ekrana na grafici.

Denver je ligaški dio takmičenja završio na drugom mjestu na Zapadu sa skorom 57-25, u prvoj rundi play-offa je eliminisao Los Angeles Lakerse, dok u polufinalu gubi od Minnesote 2:0.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SPORT
Source.ba-sva prava pridržana