20.4.2021. 10:38
Prodali vjeru za večeru ili ona podvlači crtu između ljubavi i rata
Još od najstarijih vremena, često pod pritiskom, a manje iz dobre volje, mnogi narodi su vršili prelazak iz jedne religije u drugu. Međutim, nisu samo ratovi navodili ljude na taj čin, mnogo puta ljubav je glavni motiv, produhovljenje, uputa od Uzvišenog, sudbinsko predodređenje.

Za neke, vjera je glavni pokretač u životu, vodilja i oslonac. Sa druge strane, nisu rijetki slučajevi u kojima izvjesna osoba, koja nije pretjerano vjerski nastrojena, iz nekog sebi poznatog razloga, promijeni vjeru i sami način pogleda na život.

Džemat Kalibur u Travniku nedavno je bio centar dešavanja, s obzirom na reakcije koje je dešavanje u istom izazvalo. Naime, nije neka novost sam čin prelaska na drugu vjeru, osim kada se radi o bratiću vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića - Danka Puljića, odnosno sada Emira. Tada se veća pažnja usmjeri na sve to. Nakon toga je iz Vrhbosanske nadbiskupije stigao demant da, zapravo, to nije bratanac nadbiskupa Vinka Puljića, što i nije toliko važno jer je najvažnije da je Danko sada Emir. Ali karakteristično za ovo područje je konverzija vjere koja se dešavala tokom historije

Konverzija Mehmeda Sinanovića

Jedna od glavnih tema koja se veže za period autrougarske vladavine u BiH jeste pitanje prelaska na katolicizam, usko povezano s raspravama o ciljevima autrougarske politike u BiH i sredstvima kojima su trebali biti ostvareni. Prelazak na katoličanstvo tokom austrougarske vladavine u BiH usko su bile povezane sa političkim i crkvenim djelovanjem tadašnjeg vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera. Do danas je ostao sporan prelazak na katoličanstvo Mehmeda Sinanovića. Naime, Sinanović je od svojih nadređenih dobio zadatak da ode u Travnik i preuzme posjed bolesnog djeda koji je na samrti. Međutim, Mehmed nije htio napustiti Sarajevo jer je prethodno odlučio da zbog djevojke ostane tu i primi katoličanstvo. Spletom okolnosti, zbog očigledno nedovoljno jakog motiva i želje, nakon prelaska na drugu vjeru, Mehmed je ubrzo požalio pa zatražio da se ponovo vrati u svoju prvobitnu vjeru; najviše zbog osuda rođaka, prijatelja i porodice. Na sreću, njegov prelazak na katoličanstvo nije bio legalan, njegovo imeu knjigama nije promjenjeno, on je prihvatio poziv i otišao u Travnik na imanje svoje porodice. Slučaj Mehmeda Sinanovića kasnije je iskorišten u političke svrhe.

Promjena vjere nije samo promjena imena, već i cjelokupnog načina života

U Bosni i Hercegovini, u novijem dobu, poznat je trend prelaska na Islam. Neki od razloga zašto ljudi prelaze na Islam je elokvencija, rečitost, sveobuhvatnog Kur'anskog jezika koja sa sobom nosi logičnost, razumjevanje i jasnost. Korijen riječi Islam počiva na arapskim s-l-m što u primarnom prevodu na naš jezik znači mir i sigurnost. Upravo su mir i sigurnost ono što osobe trenutnu vjeru zamijene Islamom. Da li im njihove prvobitne vjere ne pružaju ta dva stanja, rijetko će na to odgovoriti, ali očigledno je da to pronalaze u Islamu.

Mike Tyson

Michael Gerard Tyson, pezionisani američki bokser, bivši svjetski prvak u teškoj kategoriji, jedan od najkontraverznijih sportista u historiji, rođen je u katoličkoj porodici ali je, prije nekoliko godina, dok je bio u zatvoru zbog optužbi za silovanje, odlučio da pređe na islam. Danas je jako posvećen vjeri, sada nosi ime Malik Abdul Aziz, a prije osam godina je obavio i hadždž.

Hamza (Igor) Ražnatović

Lider nekadašnje sarajevske grupe ,,Macbeth'' doživio je prosvjetljenje za vrijeme agresije na BiH i sva dešavanja kojima je prisustvovao i koja je preživio samo su ga još više dovela do islama. 
U jednom od svojih brojnih intervjua, na pitanje šta je ključni razlog koji ga je doveo do ovog čina, Hamza se kratko prisjetio trenutka kada je, tokom rata, blizu njega eksplodirala granata a on ostao nepovrijeđen. 


Nerijetki su slučajevi iz svijeta sporta u kojima fudbaleri prelaze na islam. Brojne nogometne zvijezde posljednjih decenija prešle su na islam, a neki od njapoznatijih imena koji su prihvatili vjeru koju je propovedao Vjerovjesnik Muhamed su: Franck Ribery, Thierry Henry, Robin van Persi, Nicholas Anelka, Frederick Kanoute, Nicholas Anelka i drugi. 

Nogometaš minhenskog Bajerna Frank Bilal Riberi uz suprugu Vahidu, koja je marokanskog porijekla, prihvatio je islam. Dokaz svemu tome su njegove ispružene ruke i dova koju uvijek uči prije svake utakmice.


Novinarka: Semra Šantić

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOLUMNA
Source.ba-sva prava pridržana