8.3.2019. 10:39
Vojnički grah iz ekspres lonca
O vojničkom grahu čuli smo samo hvalospjeve, tako da mu nismo mogli odoljeti. Čitav proces pripreme smo malo ubrzali zahvaljujući Tefal ekspres loncu, a rezultat je bio fantastičan!
Sastojci:

120 g graha
100 g junetine
20 ml ulja
1 veća glavica luka
2 češnja bijelog luka
1 mrkva 
8 g brašna
1 kašika koncentrata od paradajza 
1 kašika crvene paprike 
1 kašičica bibera
svježi peršun 
1 kašika mješavine začina
1 lovorov list 
so

Prebran grah potopite u hladnu vodu i pustite ga da se namače oko 3 sata. Zatim ocijedite vodu u kojoj je grah potapan, pa ga stavite u ekspres lonac. Naši kuhari su dobili priliku isprobati Tefal ekspres lonac čiji sigurnosni sistem pruža najsigurnije kuhanje.

Grah prelijte hladnom vodom (600 ml), poklopite i kuhajte oko 10-15 minuta od proključavanja, odnosno od trenutka kad lonac počne da ispušta paru.

Kad skinete lonac s vatre, u tavi prepržite ½ glavice luka sitno nasjeckanog s mrkvom koju možete narendati. U to dodajte junetinu isjeckanu na kockice i dinstajte dok meso ne promijeni boju, pa skinite s vatre i ostavite sa strane.

Skuhani grah ocijedite od vode, pa mu dodajte drugu polovinu glavice luka sitno nasjeckanog i meso s povrćem iz tave. Prelijte sve toplom vodom, tako da sve namirnice budu pod vodom. Opet poklopite lonac i kuhajte još 10 minuta nakon što lonac počne ispuštati paru. Skinite s vatre i ostavite da se lonac malo ohladi, ispustite paru, pa tek onda otvorite lonac.

U tavi na zagrijanom ulju prepržite brašno, pa kad porumeni, isključite toplotu pa odmah dodajte mljevenu papriku i sitno sjeckani bijeli luk, te sve dobro izmiješajte.

Vratite lonac na šporet, pa dodajte lovorov list, mješavinu začina, koncentrirani paradajz prethodno razmućen u toploj vodi, posolite i zapržite uz stalno miješanje graha da se zaprška ne zgrudva. Kad se zaprška fino umiješa dodajte biber i sitno sjeckani peršunov list.

Grah kuhajte još toliko i da meso i grah budu mekani bez poklapanja lonca. Poslužite uz hljeb i kupus salatu.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana