14.3.2019. 12:44
Cvekla obično ide u salatu, u sok, ali ako još niste čuli, ide i u kolače. Muffini sa cveklom su sočniji, jedinstvenog okusa i omamljujućeg mirisa.
Sastojci:
125 g brašna
125 g integralnog brašna
½ kesice praška za pecivo
150 g tamne čokolade
50 g sjeckanih oraha
2 jaja
80 g smeđeg šećera
200 g cvekle
100 ml mlaćenice
1 vrećica vanilin šećera
malo soli
Ako ste već pravili neki recept s muffinima znate da je to jedan od jednostavnijih kolača za pripremiti. Pomiješate „suhe“ sastojke, dodate mokre i stavite u rernu. Tako je i kod ovog recepta.
Najprije pomiješajte brašno i integralno brašno, pa dodajte prašaka za pecivo. Tamnu čokoladu i orahe isjeckajte na krupno, pa dodajte u smjesu i sve dobro izmiješajte.
Zatim, na pari otopite drugi dio tamne čokolade, a cveklu ogulite pa je izrendajte na sitno.
Nakon toga, jaja pjenasto umutite jaja sa smeđim šećerom. Dodajte narendanu cveklu, mlaćenicu i vanilin šećer, pa nastavite miksati. Potom, umiješajte rastopljenu čokoladu, te na kraju postepeno dodajite smjesu od suhih sastojaka. Proces miksanja kod naših kuhara umnogome je olakšao
Tefal sa svojim kuhinjskim robotom.
Smjesu za muffine potom ravnomjerno rasporedite u kalup koji ste prethodno pobrašnili i stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni. Pecite ih oko 20 minuta, i po želji ih tople pospite šećerom u prahu ili jednostavno ostavite onakvima kakvi izađu iz rerne.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.