26.4.2019. 16:24
Balancan krem supa
Krem supe su neodoljive, pogotovo kada uskladite prave namirnice. Patlidžan i grah se odlično nadopunjuju, pa planirajte odmah viška tanjur!
Sastojci:

2 patlidžana 
250 g skuhanog graha
50 g feta sira
2 kašike maslinovog ulja
2 češnja bijelog luka
½ chili papričice
1 l vode
so
biber
svježi peršun
svježi bosiljak

Kako je grahu potrebno duže da se kuha, možda je najbolje da ga skuhate dan prije, ili da to učinite u ekspresnom loncu. Skuhan grah ostavite sa strane.

Patlidžan dobro operite, posušite, te ga na nekoliko mjesta izbodite viljuškom. Zamotajte ga u alu foliju, stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko pola sata. Izvadite ga iz rerne i ostavite ga desetak minuta u foliji. To će vam olakšati uklanjanje korice. Patlidžane isjeckajte na kocke i ostavite sa strane.

U šerpi zagrijte maslinovo ulje, pa na njemu kratko prepržite sitno nasjeckan bijeli luk i chili papričicu. Zatim, dodajte patlidžan i kratko ga dinstajte, pa sve prelijte vodom, posolite, pobiberite i kuhajte oko 10 minuta.

Tada dodajte skuhani grah, te sitno nasjeckani peršun i bosiljak, lagano izmiješajte i krčkajte još pet minuta.

Na kraju, supu izmiksajte štapnim mikserom do željene gustoće i poslužite uz kockice feta sira. Za savršenu kremastost naše supe pobrinuo se Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana