7.5.2019. 12:11
Nježna krema i hrskavi vafl će vas odvesti na nezaboravno slatko putovanje koje se zove Vaflisita!
Sastojci:
6 jaja
350 g šećera
200 g oraha
2 lista oblatni
20 ml kafe
100 g čokolade za kuhanje
200 g putera
mljeveni orasi za posipanje
Najprije napravite premaz za oblatne. Bjelanca odvojite od žumanaca, pa ih izmiksajte u čvrst snijeg sa 200 g šećera. Orahe sameljite na sitno, pa ih umiješajte u šlag i sa tom smjesom premažite oblatne. Sve stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 5 minuta, odnosno dok šlag ne porumeni. Ostavite sve da se prohladi, pa pripremite kremu.
Na pari pomiješajte žumanca i 150 g šećera i kuhajte lagano dok ne dobijete finu kremu. Tada dodajte kafu (po želji možete koristit domaću ili instant kafu koju ste prethodno skuhali) i rastopljenu čokoladu za kuhanje. Nastavite kratko kuhati na pari, pa skinite s vatre.
U posebnoj zdjeli izmiksajte puter, pa ga umiješajte u kremu i miksajte dok se krema ne zgusne.
Oblatne, potom, isijecite na pola kako biste dobili četiri jednake kore. Dijelom kreme premažite prvu koru, pa po njoj stavite drugu i tako redom. Planirajte da vam ostane kreme za završni premaz koji ćete nanijeti tek nakon što poravnate kore. A ravnanje kora ćete najlakše učiniti ako na vrh kolača stavite papir za pečenje, pa sve poklopite tepsijom, a onda na tepsiju stavite nešto teško i sve ostavite oko 20 minuta. Kada su se kore poravnale, kolač premažite ostatkom kreme i pospite mljevenim orasima. Ako vam se ne da čekati da se kolač ohladi i krema dodatno stisne, možete ga konzumirati odmah ;)
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.