13.6.2019. 10:41
Donosimo vam odličan recept idealan za ove ljetne vrele dane.
Sastojci:
tjestenina 500 g:
375 g glatkog brašna (TIP 550)
3 jaja
45 ml vode
prstohvat soli
umak:
500 g pilećeg filea
1 luk
50 g pesta Genovese
Bijeli luk u prahu
Biber
So
200 ml vrhnja za kuhanje
200 g špinata
50 g lješnjaka
Za početak napravite tjesteninu u
Tefal pekaču za hljeb. U posudu za pečenje hljeba ulijte vodu, pa jaja koja ste prethodno kratko umutili i malo soli. Na kraju uspite brašno i vodite računa da bude TIP 550.
Poklopite pekač, izaberite program broj 12 i količinu tjestenine (500 g) i pritisnite Start.
Dok vam
Tefal pomaže u pripremi domaće paste, vi možete napraviti umak. Piletinu isjecite na kockice, pa je kratko prepržite sa svih strana. Smanjite vatru, pa dodajte sitno nasjeckan luk. Kada luk omekša, dodajte pesto, te bijeli luk u prahu, so i biber. Špinat izblanširajte, isijecite na trakice pa dodajte u meso. Sve dobro izmiješajte, pa prelijte vrhnjem za kuhanje.
Lješnjake kratko ispržite u tavici, pa ih grubo nasijecite i dodajte u sos.
Gotovo tjesteninu izvadite na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte u oblik pravougaonika na debljinu od 1-2 mm. Najbolje bi bilo da tjesteninu istanjite u mašini za pastu, ali ako je nemate onda to uradite valjkom za tijesto. Oštrim nožem tjesteninu režite na rezance, pa ih lagano uvaljajte u brašno kako se ne bi lijepili. Rezance kuhajte u ključaloj vodi koju ste prethodno posolili oko 5 minuta. Ocijedite ih, pa ih dodajte u umak i lagano izmiješajte.
Tjesteninu servirajte sa malo narendanog parmezana.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.