21.6.2019. 11:29
Sastojci:
- 50 g putera
- 50g mladog luka
- 70g oraha
- 150g sira Roquefort
- biber
- puter
- 200g bifteka
- voda
- bijelo vino
- 100ml vrhnja za kuhanje
Priprema:
1. Za aromatični sir, luk očistite i sitno narežite. Na trećini zagrijanog putera prodinstajte luk.
2. Sir, orahe, biber, dinstani luk i drugu trećinu putera dobro izradite rukama te oblikujte valjak.
3. Zamotajte ga u aluminijsku foliju i ostavite u frižideru dok se masa ne stvrdne.
4. Zagrijte preostali puter, pa odreske pecite sa svake strane 3-4 minute.
5. Nastavite ih dinstati, uz lagano podlijevanje vodom, dok ne omekšaju. Pečene odreske izvadite iz tave i stavite na toplo mjesto.
6. Umaku od pečenja dodajte bijelo vino, 100ml vrhnja za kuhanje, biber, so pa kuhajte oko 2 minute.
7. Odreske vratite u tavu s umakom i kratko prokuhajte oko 1 minutu. Na svaki odrezak stavite krišku aromatičnog sira i držite u tavi sve dok se ne počne lagano topiti.
Posluživanje: Odreske odmah poslužite na zagrijanim tanjirima s umakom
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.