26.6.2019. 14:32
Ovo nas je jelo podsjetilo na rižoto, ali pošto u njemu prevladava curry i nema zrno riže, onda smo ga nazvali curryoto. Volite li pikantna i aromatična jela, ovo je pravi recept!
Sastojci:
1 tikvica
1 manja ljuta crvena paprika
1 kašika curryja u prahu
1 kašika mljevene ljute paprike
200 ml curry kečapa
3 češnja bijelog luka
biber
svježi peršun
150 g prosa
150 g žitarica
Kod azijskih jela nema mnogo filozofije i jako se brzo spremaju. Ovaj vegetarijanski curry gotov je za manje od pola sata.
Tikvicu isijecite na veće, a ljutu papričicu na manje kockice, pa ih kratko prepržite na maslinovom ulju. Zatim, dodajte curry u prahu i ljutu mljevenu papriku i dobro izmiješajte, pa sve prelijte sa curry kečapom. Dodajte sitno nasjeckani bijeli luk, biber i svježi peršun i kratko krčkajte dok tikvica ne omekša.
U posebnoj šerpi u hladnu vodu dodajte proso i kuhajte oko 15 minuta. Nakon toga u proso dodajte žitarice po želji (zobene pahuljice, ječam, sušeno voće i sl.), lagano izmiješajte i kuhajte još 5 minuta.
Na kraju proso i žitarice pomiješajte sa curry umakom od povrća i dobili ste curryoto. Dobar tek želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.