28.6.2019. 11:17
Kolači s lješnjacima su posebni. Imaju jedinstvenu aromu i okus. Ovoga puta, naš kuhar je napravio neodoljivu bezglutensku varijantu u kojoj će uživati svi ljubitelji lješnjaka.
Sastojci:
150 g putera
200 g bijele čokolade
80 ml mlijeka
1 kašičica ekstrakta vanilije
220 g šećera
100 g mljevenih prženih lješnjaka
185 gr brašna bez glutena
1/4 kašičice praška za pecivo
40 g brašna od riže
4 jaja
Za posipanje:
40 g sjeckanih prženih lješnjaka
50 g sjeckane bijele čokolade
Lješnjake najprije popržite u tavici dok ne porumene, pa ih usitnite u sjeckalici. Pomiješajte obje vrste brašna sa praškom za pecivo pa dodajte mljevene lješnjake (100 g) i ostavite sa strane.
U manjoj šerpici i na laganoj vatri otopite puter, bijelu čokoladu (200 g), aromu vanilije i mlijeko. Miješajte stalno i ne dopustite da prokuha. Kad su se puter i čokolada rastopili, skinite s vatre, pa dodajte šećer i miješajte dok se ne rastopi. Ostavite da se ohladi.
Ohlađenu smjesu dodajte u brašno i lagano miksajte. U ovakvim situacijama odlično se pokazao
Tefal Masterchef koji je nezamjenjiv pomoćnik u svakoj kuhinji. Kada se smjesa poveže, lagano dodajite jaja, jedno po jedno i miksajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Smjesu izlijte u tepsiju koju ste premazali uljem, po vrhu rasporedite sjeckanu čokoladu i lješnjake i stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni. Kolač pecite oko pola sata i ostavite da se ohladi ili ga poslužite toplog uz kuglu sladoleda od vanilije.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.