1.7.2019. 12:14
Lješnjak torta sa sirom
Torte se ne prave često, ali ova bi vam mogla postati omiljena. Krema od sira i hrskavi lješnjaci su bombastična kombinacija!
Sastojci:
biskvit:
5 jaja
150 g šećera
120 ml ulja
80 grama brašna
50 g gustina
1 kašičica praška za pecivo
100 g lješnjaka

krema od sira:
125 g putera
300 g šećera u prahu
6 jaja
600 g krem sira
1 kašika brašna
1 kašičica gustina

mliječna krema:
500 ml mlijeka
200 grama šećera u prahu
2 vrećice vanilin šećera
5 kašika glatkog brašna
250 g putera

Za početak napravite biskvit. Izmiksajte pjenasto jaja i šećer, pa postepeno dodajite brašno, ulje, gustin i prašak za pecivo. Na kraju dodajte sitno mljevene lješnjake koje ste prethodno blago prepržili i izmiksajte do kraja. Smjesu za biskvit izlijte u kalup i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.

Potom, napravite kremu od sira. Izmiksajte pjenasto puter i šećer, pa u tu smjesu dodajite žumanca jedno po jedno. Kada se sva žumanca fino sjedine dodajte krem sir i nastavite miksati dok ne dobijete finu kremu. Tada dodajte malo brašna i gustina i dobro ih umiksajte. U posebnoj zdjeli od 6 bjelanaca napravite čvrst snijeg, pa ga lagano umiješajte u ostatak smjese. Sve izlijte u kalup i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta.

I na kraju napravite mliječnu kremu. U šerpici zagrijte pola mjere mlijeka (250 ml) i u njemu rastopite šećer u prahu i vanilin šećer. U posebnoj zdjeli dobro izmutite ostatak mlijeka i brašno, pa ga postepeno dodajite u zagrijano mlijeko sa šećerom i neprestano miješajte dok se krema lijepo ne zgusne. Skinite s vatre, pa u to umiješajte puter i miksajte dok se sve ne sjedini.

Ispečeni biskvit podijelite na dva jendaka dijela, pa ga stavite na dno kalupa za torte. Premažite ga dijelom mliječne kreme, pa po njoj stavite ispečenu kremu od sira. Zatim, i nju premažite dijelom mliječne kreme, pa je poklopite drugim biskvitom. Sve premažite ostatkom mliječne kreme i bogato pospite krupno mljevenim lješnjacima. Po želji ostavite da se fino ohladi i uživajte u neodoljivim zalogajima.  Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana