24.7.2019. 14:03
Breskvanero
Jeste li za jedan pravi ljetni kolač? Breskve su sad najsočnije i najslađe, pa je pravo vrijeme da se počastite jednim breskvanerom?
Sastojci:

biskvit:
200 g keksa 
120 g putera
60 g smeđeg šećera

fil:
1 kg breskvi 
2 pudinga od vanilije
500 ml vode
100 g šećera 
1 vrećica vanilin šećera

šlag krema:
250 ml vrhnja za šlag
narendana korica naranče
2 vrećice vanilin šećera

Keks sameljite i izmiješajte sa smeđim šećerom te prethodno otopljenim puterom, pa sve dobro rukama izmiješajte. Stavite smjesu u kalup za torte i utisnite da svugdje bude jednako raspoređena, ali nemojte utisnuti prejako! Stavite u zagrijanu rernu i pecite 5 minuta na 200 stepeni.

Breskve ogulite i narežite na manje komade. Stavite ih u posudu zajedno sa šećerom i 400 ml vode. Pustite da smjesa proključa pa uz povremeno miješanje kuhajte još 5 minuta na laganoj vatri. Ako su vam breskve mekane i zrele možda će biti potrebno i manje od 5 minuta.

U raskuhane breskve dodajte puding razmućen sa preostalih 100 ml vode i dobro promiješajte. Kuhajte 4-5 minuta dok se krema ne zgusne. Ostavite da se malo ohladi.

Prohlađenu kremu izlijte preko keksa, pa vratite u rernu i smanjite temperaturu na 170 stepeni. Pecite sve još 10 minuta i izvadite da se hladi.

Kad se kolač ohladi, vrhnje za šlag ulijte u usku duguljastu zdjelu pa ga miksajte štapnim mikserom. Možda vam zvuči neobično, ali vidjet ćete instante rezultate, pogotovo ako koristite neki od Tefal štapnih miksera. Nakon par minuta, ubacite vanilin šećer i narendanu koricu naranče, pa nastavite miksati dok ne dobijete čvrst šlag. Sa tim šlagom prelijte kolač i ostavite da se dobro ohladi.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana