26.7.2019. 11:15
Ako ste u potrazi za jelom od piletine a da je drugačije od svega što ste do sad probali, onda je recept za ovu prhku pitu pun pogodak!
Sastojci:
tijesto:
500 g brašna
3 jaja
125 g putera
so
nadjev:
500 g pilećeg filea
100 g purećeg faširanog mesa
1 ljubičasti luk
3 češnja bijelog luka
1 jaje
20 g prezle
150 ml mlijeka
svježi peršun
so
đumbir u prahu
muškatni oraščić
maslinovo ulje
1 jaje za premazivanje
Za početak napravite tijesto. U brašno dodajte jaja i so, pa ih lagano umiješajte. Zatim, dodajte kockice putera sobne temperature i umijesite glatko tijesto. Ako vam je tijesto presuho ili se teško mijesi, slobodno dodajte malo hladne vode. Tijesto na kraju podijelite na dvije kugle, jednu veću, a drugu manju. Računajte da vam veći dio tijesta treba prekriti tepsiju ili kalup u kojem ćete peći pitu, a manji će vam poslužiti kao „poklopac“. Tijesto ostavite u frižider oko 60 minuta.
Za to vrijeme pripremite nadjev za pitu. U većoj količini vode skuhajte pileći file. Oko 25-30 minuta biće dovoljno da se meso skuha. U posebnoj zdjeli pomiješajte prezlu i mlijeko i ostavite da stoji. Zatim, meso izrežite na manje komade, pa ubacite u blender. Dodajte pureće faširano meso, krupno narezan ljubičasti luk, češnjeve bijelog luka i jaje. Posolite, pa dodajte i ostale začine: sitno nasjeckan svježi peršun, đumbir u prahu i muškatni oraščić. Na kraju dodajte i smjesu od prezle i mlijeka, te prelijte maslinovim uljem. Blendajte sve dok se svi sastojci ne sjedine.
Veći komad ohlađenog tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini na oblik tepsije ili kalupa u kojem ćete peći pitu, pa ga lagano prebacite i blago ga pritisnite prstima. Bitno je da tijestom, osim dna tepsije, pokrijete i rubove. Po tijestu ravnomjerno rasporedite mesni nadjev, a potom, razvaljajte i manji dio tijesta, pa sa njim poklopite pitu. Rubove tijesta spojite prstima, pa sve premažite razmućenim jajetom. Pitu stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite je oko 25 minuta. Toplu pitu poslužite uz jogurt. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.