30.7.2019. 12:24
Slatki zalogajčići ispunjeni zavodljivim okusom i mirisom badema zadovoljit će prohtjeve i onih zahtjevnijih sladokusaca. Badem štrudlice su prava radost!
Sastojci:
tijesto:
200 g brašna
50 g putera
2 jaja
50 g šećera
nadjev:
250 g badema
1 kašika ruma
1 kašičica cimeta
150 g šećera
1 jaje
korica 1 limuna
1 žumance za premazivanje
Prhko tijesto koje krasi ovaj slatkiš je zaista lako napraviti. U brašno dodajte kockice putera, pa ga rukama što bolje umijesite. Kada se puter i brašno povežu i dobijete grudvice tijesta dodajte jaja i šećer, pa umijesite glatko tijesto. Napravite od tijesta kuglu, pokrijte je prozirnom folijom i ostavite u frižider najmanje pola sata.
Bademe sameljite na sitno, pa u njih dodajte rum, cimet, šećer, jaje i narendanu koricu limuna. Sve dobro izmiješajte i ostavite sa strane.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na tanko na pobrašnjenoj površini u oblik pravougaonika. Po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev. Ostavite malo nadjeva s kojim ćete posuti štrudlu.
Zatim, lagano tijesto urolajte u štrudlu i prebacite je u tepsiju u kojoj ćete je peći. Umutite žumance, pa sa njim premažite cijelu štrudlu. Na kraju je pospite nadjevom koji ste ostavili i stavite u rernu na 180 stepeni. Štrudlu pecite oko pola sata, odnosno dok lijepo ne porumeni.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.