31.7.2019. 10:59
Mornarski tanjur
Inspiraciju za ovo jelo naš kuhar je pronašao u jednom starom mornarskom dnevniku. Napornu plovidbu treba „začiniti“ prikladnim obrokom koji je nezamisliv bez „plodova“ mora.
Sastojci:

1 hobotnica (oko 1 kg)
100 g dagnji
1 luk
3-4 češnja bijelog luka
100 ml pasiranog paradajza
100 ml crnog vina
maslinovo ulje
svježi peršun
so
biber
mješavina začina
crne masline
1 kašika prezle

prilog:
1 l vode
150 g instant palente
100 g smrznutog špinata
so
maslinovo ulje

Svježu hobotnicu ubacite u skoro proključalu vodu i kuhajte je oko 40 minuta. Vodu nije potrebno soliti. Nakon što ste je skuhali, očistite je i isijecite na manje komade, a vodu od kuhanja ostavite sa strane.

U većoj i dubljoj tavi na maslinovom ulju prepržite sitno nasjeckan luk, pa u njega dodajte komadiće hobotnice. Zatim, ubacite sitno nasjeckan bijeli luk i peršun, pa sve kratko prepržite kako bi se povrće što bolje povezalo sa mesom hobotnice. Nakon toga, sve prelijte sa malo vode u kojoj se kuhala hoba, pa pustite da se kratko dinsta. 

Kada tečnost ispari, ulijte sos od paradajza i crno vino, te dodajte so, biber i mješavinu začina. Dobro izmiješajte i pustite da proključa. Nakon toga dodajte očišćene dagnje i crne masline i krčkajte oko 10 minuta. Ukoliko vam je umak rijedak, slobodno pred kraj kuhanja dodajte kašiku prezle i lagano je umiješajte.

Prilog za ovo jelo može biti kuhani krompir, ali naš kuhar ga je odlučio obogatiti sa šarenom palentom. Dakle, zakuhajte 1 litar vode koji ste prethodno posolili, pa kad voda proključa, smanjite vatru, dodajte malo maslinovog ulja, te postepeno dodajite instant palentu i neprestano miješajte. Nakon par minuta palentu skinite s vatre, pa pola smjese odvojite u posebnu zdjelu, a ostatak vratite na laganu vatru, pa u to dodajte smrznuti špinat i nastavite miješati kako bi se sve što bolje povezalo. Skinite s vatre i pomiješajte sa ostatkom palente. Mornarski tanjur servirajte tako što ćete najprije izvadite par kuglica palente, pa oko toga rasporedite morske plodove. Možete sve posuti sa još malo svježeg peršuna i poslužiti uz čašu crnog vina. Dobar tek, želi vam Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana