31.7.2019. 10:59
Inspiraciju za ovo jelo naš kuhar je pronašao u jednom starom mornarskom dnevniku. Napornu plovidbu treba „začiniti“ prikladnim obrokom koji je nezamisliv bez „plodova“ mora.
Sastojci:
1 hobotnica (oko 1 kg)
100 g dagnji
1 luk
3-4 češnja bijelog luka
100 ml pasiranog paradajza
100 ml crnog vina
maslinovo ulje
svježi peršun
so
biber
mješavina začina
crne masline
1 kašika prezle
prilog:
1 l vode
150 g instant palente
100 g smrznutog špinata
so
maslinovo ulje
Svježu hobotnicu ubacite u skoro proključalu vodu i kuhajte je oko 40 minuta. Vodu nije potrebno soliti. Nakon što ste je skuhali, očistite je i isijecite na manje komade, a vodu od kuhanja ostavite sa strane.
U većoj i dubljoj tavi na maslinovom ulju prepržite sitno nasjeckan luk, pa u njega dodajte komadiće hobotnice. Zatim, ubacite sitno nasjeckan bijeli luk i peršun, pa sve kratko prepržite kako bi se povrće što bolje povezalo sa mesom hobotnice. Nakon toga, sve prelijte sa malo vode u kojoj se kuhala hoba, pa pustite da se kratko dinsta.
Kada tečnost ispari, ulijte sos od paradajza i crno vino, te dodajte so, biber i mješavinu začina. Dobro izmiješajte i pustite da proključa. Nakon toga dodajte očišćene dagnje i crne masline i krčkajte oko 10 minuta. Ukoliko vam je umak rijedak, slobodno pred kraj kuhanja dodajte kašiku prezle i lagano je umiješajte.
Prilog za ovo jelo može biti kuhani krompir, ali naš kuhar ga je odlučio obogatiti sa šarenom palentom. Dakle, zakuhajte 1 litar vode koji ste prethodno posolili, pa kad voda proključa, smanjite vatru, dodajte malo maslinovog ulja, te postepeno dodajite instant palentu i neprestano miješajte. Nakon par minuta palentu skinite s vatre, pa pola smjese odvojite u posebnu zdjelu, a ostatak vratite na laganu vatru, pa u to dodajte smrznuti špinat i nastavite miješati kako bi se sve što bolje povezalo. Skinite s vatre i pomiješajte sa ostatkom palente. Mornarski tanjur servirajte tako što ćete najprije izvadite par kuglica palente, pa oko toga rasporedite morske plodove. Možete sve posuti sa još malo svježeg peršuna i poslužiti uz čašu crnog vina. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.