7.8.2019. 12:48
Recepata za kolače od jabuka ima bezbroj, ali ako ste u potrazi za nečim posebnim, onda ne trebate dalje tražiti. Jabukovac je lagan i osvježavajući kolač, koji je kao stvoren za ljeto!
Sastojci:
krokant:
110 g šećera
100 g badema
tijesto:
500 g brašna
100 g putera
250 ml mlijeka
75 g šećera
1 instant kvasac
1 prstohvat soli
1 jaje
1 kašičica arome vanilije
nadjev:
1 kg jabuka
60 g šećera
250 ml vrhnja za šlag
250 ml mlijeka
1 vrećica pudinga od vanilije
aroma gorkog badema
Najprije napravite krokant koji će vašem kolaču dati hrskavost i poseban aromatičan okus. Dakle, u šerpi istopite šećer, ali bez previše miješanja. Kada se šećer istopi i promijeni boju, odnosno potamni, dodajte bademe. Možete koristiti badem listiće, ili da sami blanširate bademe. Kada dodate bademe, sve lagano izmiješajte pa skinite s vatre. Krokant, potom, izlijte na alu foliju ili na papir za pečenje i ostavite da se hladi.
Zatim, pripremite tijesto. U većoj zdjeli pomiješajte 350 g brašna sa instatn kvascem, šećerom i malo soli. Dodajte jaje, rastopljen puter, mlijeko i aromu vanilije, pa miješajte drvenom kašikom dok se smjesa ne sjedini. Potom, postepeno dodajite ostatak brašna i umijesite glatko tijesto.
Nakon toga, tijesto razvaljajte u oblik tepsije u kojoj ćete peći kolač. Tijesto ispritiščite prstima kako bi se što bolje primilo za dno. Ostavite ga sa strane, pa napravite kremu.
U većoj šerpi zagrijte mlijeko, vrhnje za šlag i šećer i miješajte kako bi se šećer istopio. U posebnoj zdjelici pomiješajte prašak za puding sa malo mlijeka i aromom badema, pa kad mlijeko proključa, smanjite vatru i lagano umiješajte puding. Neprestano miješajte, pa kad se krema počne zgušnjavati skinite s vatre i izlijte je po tijestu.
Jabuke ogulite i izrežite na kriške, pa ih fino rasporedite po kremi. Ohlađeni krokant u grubo sameljite, ili ga izlomite rukama, pa ga pospite po kolaču.
Sve stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko pola sata. Kolač ostavite da se dobro ohladi, pa ga poslužite uz ledenu kafu.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.