22.8.2019. 11:21
S lignjama ne treba komplikovati, pa je ovaj recept kao stvoren za one koji žele jednostavan ljetni obrok.
Sastojci:
500 g lignji
200 ml paradajz sosa
200 ml bijelog vina
100 ml vode
1 kašika sirćeta
2 luka
4-5 češnja bijelog luka
so
biber
grančica svježeg bosiljka
svježi peršun
Luk isijecite na ploškice i kratko ga prepržite. Zatim, dodajte češnje bijelog luka, pa i njih kratko prepržite, a onda ubacite očišćene lignje. Ostavite ih u komadu, kako bi tokom prženja zadržale svoju prepoznatljivu elastičnost. Posolite i pobiberite sve i miješajte kako bi se arome luka što bolje pomiješale s lignjama.
Kada tečnost koju su pustile lignje ispari, dodajte najprije sirće, a potom i vino. Pustite da malo jaki mirisi vina i sirćeta ispare, a onda ulijte paradajz sos i vodu. Dobro izmiješajte, smanjite vatru i pustite da se krčka oko 45 minuta.
Nakon toga šerpu u kojoj ste pripremali gulaš skinite s vatre, pa ubacite grančicu bosiljka i sitno nasjeckan svježi peršun, poklopite i ostavite desetak minuta da gulaš „odmori“. Ovako pripremljene lignje najbolje poslužiti uz rižu i svježu sezonsku salatu. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.