22.8.2019. 11:21
Gulaš od lignji
S lignjama ne treba komplikovati, pa je ovaj recept kao stvoren za one koji žele jednostavan ljetni obrok.
Sastojci:

500 g lignji 
200 ml paradajz sosa
200 ml bijelog vina
100 ml vode
1 kašika sirćeta
2 luka
4-5 češnja bijelog luka
so
biber
grančica svježeg bosiljka
svježi peršun

Luk isijecite na ploškice i kratko ga prepržite. Zatim, dodajte češnje bijelog luka, pa i njih kratko prepržite, a onda ubacite očišćene lignje. Ostavite ih u komadu, kako bi tokom prženja zadržale svoju prepoznatljivu elastičnost. Posolite i pobiberite sve i miješajte kako bi se arome luka što bolje pomiješale s lignjama.

Kada tečnost koju su pustile lignje ispari, dodajte najprije sirće, a potom i vino. Pustite da malo jaki mirisi vina i sirćeta ispare, a onda ulijte paradajz sos i vodu. Dobro izmiješajte, smanjite vatru i pustite da se krčka oko 45 minuta.

Nakon toga šerpu u kojoj ste pripremali gulaš skinite s vatre, pa ubacite grančicu bosiljka i sitno nasjeckan svježi peršun, poklopite i ostavite desetak minuta da gulaš „odmori“. Ovako pripremljene lignje najbolje poslužiti uz rižu i svježu sezonsku salatu. Dobar tek, želi vam Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana