27.8.2019. 10:46
Musaku ćete naći u različitim kuhinjama i sa različitim sastojcima, ali najpoznatija je ona s mesom, lukom i krompirom.
Sastojci:
500 g faširanog mesa
5-6 krompira
1 luk
100 ml vode
½ povrtne kocke
1 kašika koncentrata paradajza
so
mješavina začina
biber
100 ml mlijeka
1 jaje
Krompir ogulite i narežite na ploške jednake debljine. Na malo ulja prepržite sitno nasjeckan luk, pa kad omekša dodajte faširano meso. Kada meso porumeni, prelijte sve vodom, te dodajte so, biber i mješavinu začina. Zatim, dodajte pola povrtne kocke i koncentrat paradajza, pa sve dobro izmiješajte i krčkajte oko 10 minuta.
Pola količine krompira poslažite po dnu malo dublje tepsije, pa po tome izlijte smjesu od mesa i ravnomjerno je rasporedite. Po tome poslažite ostatak krompira, pa sve još malo posolite i pobiberite.
U posebnoj zdjeli dobro izmiksajte mlijeko i jaje, pa sa tim prelijte musaku i stavite je u zagrijanu rernnu na 180 stepeni i pecite oko 35 minuta, odnosno dok ne porumeni onako kako biste željeli. Ako volite da krompir bude još sočniji udvostručite mjeru za mlijeko. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.