2.9.2019. 11:09
Dok je još toplih dana treba ih iskoristiti za uživanje u salatama. U Portugalu lignju nazivaju lulom, pa se naš kuhar odlučio ovu salatu tako i imenovati. Priznat ćete, ljepše zvuči.
Sastojci:
250 g lignji
4-5 češanja bijelog luka
100 ml bijelog vina
1 paradajz
20 g parmezana
200 g zelene salate
20 g kapara
1 luk
50 g kukuruza šećerca
svježi peršun
svježi bosiljak
so
maslinovo ulje
sok ½ limuna
Lignje operite, pa ih dobro posušite. Isijeckajte ih na kružiće, te ih pospite sa sitno nasjeckanim bijelim lukom i svježim peršunom, te malo posolite. Po želji ih možete preliti sa malo maslinovog ulja i ostaviti oko 15 minuta.
Dok se lignje mariniraju, paradajz izrežite na kockice a luk na ploškice. U većoj zdjeli pomiješajte paradajz, narendani parmezan i svježi bosiljak, pa u to dodajte kapare, luk i kukuruz šećerac.
Marinirane lignje prepržite na maslinovom ulju, pa ih prelijte bijelim vinom i krčkajte dok tečnost ne ispari. Tople lignje dodajte u povrće. Sve dobro izmiješajte, pa pomiješajte sa zelenom salatom. Pospite maslinovim uljem, sokom od limuna i po želji posolite i pobiberite. Vrhunska salata je gotova za manje od pola sata.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.