5.9.2019. 10:41
Karfiol krem supa
Karfiol bi trebao biti barem jednom sedmično na vašoj trpezi, a pripremati ga možete na bezbroj načina. Nama je najdraži u supici!
Sastojci:

1 glavica karfiola
1 stabljika prase
500 ml povrtnog temeljca
2 žumanca
200 ml mlijeka
20 putera
muškatni oraščić
šafran
so
biber

Glavicu karfiola podijelite na manje cvijetove i rasporediti ih u tepsiju. Malo posolite i pobiberite, pa stavite u rernu na 180 stepeni i pecite oko 15 minuta, odnosno dok cvijetovi ne porumene.

Šafran potopite u malo vode i ostavite sa strane.

U šerpi rastopite puter, pa na njemu prepržite prasu isiječenu na kolutiće. Kada prasa omekša, prelijte je povrtnim temeljcem, pa ubacite zapečene cvijetove karfiola i pospite muškatnim oraščićem. Kuhajte oko 20 minuta. Zatim, skinite s vatre, odvojite nekoliko najmanjih cvijetova karfiola, a ostatak povrća izmiksajte štapnim mikserom dok se ne dobije krema. Tefal Optichef, kojeg je koristio naš kuhar, napravio je sjajne rezultate!

U posebnu zdjelu ulijte mlijeko i dodajte žumanca, pa ih dobro umutite.

Supu vratite na šporet, ali na laganu vatru i postepeno u nju umutite smjesu od jaja i mlijeka uz neprestano miješanje. Supa ne smije da proključa! Po potrebi dodajte još malo soli i bibera.

Kada supu skinete s vatre dodajte joj cvijetiće karfiola koje ste odvojili i šafran koji je prije dodavanja potrebno ocijediti od vode. Lagano sve izmiješajte i poslužite toplo.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana