27.9.2019. 11:47
Nije im poznato tačno porijeklo, ali su Francuzi majstori da od njih naprave prave specijalitete. Ovoga puta na meniju su slane palačinke!
Sastojci:
palačinke:
1 jaje
malo šećera
malo soli
100 ml mlijeka
100 ml vode
malo ulja
oko 150 g brašna
punjenje:
1 luk
300 g brokule
mješavina začina
50 ml vode
50 g milerama
50 g žutog sira
posip:
50 ml vrhnja za kuhanje
50 g žuti sir
Najprije napravite palačinke. Pjenasto umutite jaje sa malo soli i šećera, pa dodajte mlijeko, vodu i ulje, pa nastavite mutiti. Na kraju postepeno dodajite brašno i miksajte dok ne dobijete gustu, ali ipak tečnu smjesu. Palačinke pržite na umjerenoj vatri sa obje strane oko 1-2 minutu, pa ih gotove slažite jedan na drugi. Pokrijte ih i ostavite sa strane, a zatim pripremite nadjev.
Na malo ulja prepržite sitno nasjeckan luk, pa kad omekša dodajte cvjetove brokule. Ako ne nađete svježu, neće smetati ni smrznuta. Dodajte mješavinu začina i malo vode, pa sve dinstajte dok povrće ne bude kuhano. Nakon toga sve izmiksajte štapnim mikserom, pa u tu smjesu dodajte mileram i žuti sir po želji i sve dobro izmiješajte i držite na vatri dok se sir i mileram u potpunosti ne otope. Skinite s vatre i ostavite sa strane.
Dobivenom smjesom napunite palačinke, pa ih oblikujte na četvrtine i poslažite u tepsiju ili vatrostalnu zdjelu. Prelijte ih sa vrhnjem za kuhanje i pospite narendanim žutim sirom, pa zapecite na 220 stepeni oko desetak minuta. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.