2.10.2019. 13:55
Kad stavite mak u kolač, to je onda superkolač! Naš kuhar je sve to malo ublažio sa kremom od pavlake, a rezultat je vanserijski!
Sastojci:
tijesto:
1 jaje
75 g šećera
100 g putera
20 g pavlake
250 g brašna
1 vrećica praška za pecivo
krema:
600 ml mlijeka
100 g putera
50 g griza
1 vrećica bourbon vanilin šećera
1 vrećica pudinga od vanilije
50 g mljevenog maka
180 ml pavlake
preljev:
300 ml vrhnja za šlag
3 jaja
40 g šećera
1 kašika praha pudinga od vanilije
Recepata za prhka tijesta ima zaista mnogo, a ovo je jedan od najjednostavnijih. Pjenasto izmiksajte jaje, šećer i puter sobne temperature, pa dodajte pavlaku i nastavite miješati. Na kraju umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo te umijesite glatko tijesto. Nije potrebno previše da mijesite tijesto, već onoliko koliko je potrebno da ga razvaljate na veličinu kalupa (26 cm) u kojem ćete peći kolač. Bitno je da tijesto, osim po dnu, ravnomjerno rasporedite i po zidovima kalupa.
Zagrijte mlijeko, pa u njega dodajte kockice putera i fino ga rastopite. Zatim, dodajte griz i vanilin šećer. Sadržaj vrećice od pudinga pomiješajte sa malo mlijeka, pa je postepeno umiješajte u zagrijano mlijeko neprestano miješajući. Kad krema počne da se zgušnjava, umiješajte mljeveni mak i još kratko sve kuhajte, pa skinite s vatre i ostavite da se hladi. Kada se krema zgusne i prohladi, u nju umiksajte pavlaku, pa sve izlijte po već pripremljenom biskvitu. Kolač stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko pola sata.
Za to vrijeme napravite preljev. Izmiksajte vrhnje za šlag, jaja, šećer i malo praha prudinga od vanilije u kremastu smjesu, pa je izlijte na kolač koji ste pekli, pa sve vratite u rernu na još 20 minuta, odnosno dok sve lijepo ne porumeni. Kolač po želji možete posuti šećerom u prahu i ostavite da se dobro ohladi.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.