3.10.2019. 11:07
Jabuka ima uvijek, ali ovo je period kada su najsočnije i najukusnije, pa ih je naš kuhar iskoristio za pripremu mekane pite koja će vam zasladiti život.
Sastojci:
400 g jabuka
500 g jufke za pite i kolače
3 jaja
22 kašike šećera
1 vrećica vanilin šećera
22 kašike ulja
22 kašike mlijeka
22 kašike brašna
1 vrećica praška za pecivo
1 kašika cimeta
ulje za premazivanje
Za početak napravite kremu koja će vašoj piti dati mekoću i punoću okusa. Izmiksajte pjenasto jaja, šećer i vanilin šećer, pa ulijte ulje i nastavite miksati. Kada se ulje sjedini sa smjesom, ulijte mlijeko, pa nastavite miksati. Na kraju u brašno umiješajte prašak za pecivo, pa lagano ga sipajte u smjesu ne prestajući s miksanjem. Kada dobijete glatku svilenkastu kremu zaustavite miksanje i ostavite je sa strane.
Tek tada ogulite i izrendajte jabuke, pa ih pospite cimetom i dobro ih izmiješajte.
Zatim, raširite list jufke, pa ga premažite kremom. Po njemu stavite drugi list, pa i njega premažite kremom, te ravnomjerno rasporedite jedan dio jabuka. Jufku zatim zamotajte u rolat i prebacite u tepsiju u kojoj će se peći. Koliko kreme i jabuka budete imali, toliko i rolata napravite i poslažite ih jedan uz drugi. Na kraju ih premažite uljem, pa stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko pola sata, odnosno dok pita lijepo ne porumeni. Gotovu pitu, po želji, pospite šećerom u prahu ili mljevenim orasima.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.