18.10.2019. 6:48
Tamna oranž torta
Neke torte jednostavno morate napraviti u životu, a ova je jedna od njih. Čokolada i naranča su idealna kombinacija!
Sastojci:

biskvit:
50 g lješnjaka
50 g badema
3 jaja
100 g šećera
2 kašike vruće vode
2 kašike brašna
50 g kakaa

čoko krema:
50 g šećera
150 ml vrhnja za šlag
250 g čokolade u prahu
1 kašika kakaa
2 žumanca
350 ml vrhnja za šlag

krema od naranče:
2 žumanca
2 jaja
150 g šećera 
350 ml soka od naranče
korica 1 naranče
15 g mljevene želatine 
300 ml vrhnja za šlag 

preljev:
250 ml soka od naranče
2 kašike šećera u prahu
1 vrećica vanilin šećera

Za ovu tortu je potrebno da odvojite malo više prostora i vremena, ali krajnji rezultat je toliko dobar da se nećete pokajati.

Najprije, napravite biskvit. Odvojite bjelanca i žumanca, pa od prvih umiksajte čvrst snijeg i ostavite sa strane. Žumanca pomiješajte sa šećerom i malo tople vode, te ih pjenasto izmiksajte. U to dodajte brašno, mljevene lješnjake i bademe, te kakao u prahu. Miksajte dok se smjesa ne sjedini. Zatim, postepeno i vrlo lagano umiješajte šlag od bjelanaca, pa smjesu izlijte u kalup za tortu i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Gotov biskvit ostavite sa strane.

Potom, napravite kremu od čokolade. U tavi na laganoj vatri istopite šećer i pustite da se karmelizuje. Ulijte tada jedan dio vrhnja za šlag (150 ml), pa neprestano miješajte dok se šećer i vrhnje povežu. Zatim, dodajte čokoladu u prahu i kakao, pa nastavite miješati dok se svi sastojci lijepo ne povežu. Čokoladnu kremu skinite s vatre, pa dok je vrela umiješajte u nju dva žumanca ali jedno po jedno. Ostavite da se ohladi, a od ostatka vrhnja za šlag izradite čvrst šne, pa ga umiksajte kad se krema od čokolade dobro ohladi. Čoko kremu ravnomjerno rasporedite po biskvitu, i ostavite sa strane.

Za pripremu kreme od naranče bilo bi dobro da koristite sok od svježih naranči, a za njihovo jednostavno cijeđenje naš kuhar se poslužito Tefal citrusetom koja posjeduje tri različita konusa za sve vrste agruma.

Na pari, potom, lagano pomiješajte 2 jaja i 2 žumanca, pa postepeno ulijevajte sok od naračne neprestano miješajući. Dodajte i narendanu koricu naranče. Kuhajte sve oko 20 minuta. Zatim, dodajte mljevenu želatinu, fino izmiješajte i ostavite da se ohladi. U posebnoj zdjeli izmiksajte vrhnje za šlag, pa ga lagano umiješajte u kremu od žumanaca, pa je izlijte preko tamne kreme i ostavite sve u frižider na hlađenje oko 2 sata. 

Na kraju napravite i lagani preljev. Zagrijte sok od naranče, pa u njega umiješajte šećer u prahu i vanilin šećer i kratko ga kuhajte. Skinite ga s vatre i pustite da se ohladi. Preljev bi se tada trebao stegnuti, pa ga miješalicom ponovo izmiješajte i izlijte po ohlađenoj torti i vratite je ponovo na hlađenje kako bi se i preljev stegnuo. Ohlađenu tortu dodatno možete posuti komadićima svježe naranče, kakao prahom ili čokoladom u prahu.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana