29.10.2019. 11:46
Punjeni prhki kolačići
Ne samo da su prhki, već su još i punjeni ukusnim nadjevom koji ovim kolačićima daje punoću okusa.
Sastojci:

tijesto:
5 jaja 
4 žumanca 
150 g šećera 
450 g rastopljenog putera
250 ml mlijeka 
3 vrećice praška za pecivo
korica 1 limuna 
korica 1 naranče
1 vrećica vanilin šećera
1 kašičica cimeta
1 kg brašna

nadjev: 
60 g oraha
20 g grožđica
3 kašike šećera
1 jaje
20 ml mlijeka
1 kašika marmelade od marelica

ulje za premazivanje
šećer u prahu za posipanje

Tijesto za ove kolačiće je malo zahtjevnije za napraviti, ali neka vas to ne spriječi da napravite ovaj slatkiš. Najprije u većoj zdjeli pjenasto izmiksajte jaja, žumanca i šećer. U posebnoj zdjeli rastopite puter, pa ga lagano dodajte u smjesu od jaja i nastavite miksati.

Zatim, u velikoj šerpi zagrijte mlijeko, pa mu dodajte prašak za pecivo i neprestano miješajte kako vam se mlijeko ne bi izlilo. Kada prestane pjeniti, skinite ga s vatre i ostavite da se ohladi. U ohlađeno mlijeko, potom, umiješajte narendanu koricu limuna i naranče, vanilin šećer i cimet. 

Nakon toga, pomiješajte smjesu od jaja i mlijeka, da dobijete jednu kompaktnu smjesu, pa u nju postepno dodajite brašno. Umijesite glatko tijesto i ostavite da stoji dok pripremite nadjev.

Mljevene orahe pomiješajte s grožđicama i šećerom, pa dodajte jaje, mlijeko i marmeladu od marelica. Ukoliko vam nadjev bude rijedak, slobodno dodajte još oraha.

Tijesto razvaljajte na debljinu od 0,5 mm, pa ga razdijelite na male krugove pomoću čaše ili kalupa. Na pola krugova stavite po kašičicu nadjeva, pa ih prekrijte drugom polovinom tijesta. Poredajte ih u tepsiju i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta, odnosno dok ne porumene.

Pečene kolačiće premažite blago uljem, pa ih pospite šećerom u prahu. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana