13.11.2019. 10:59
Višnjin kolač
Iz djetinjstva, osim lijepih stvari, pamtimo i domaće kolače. One koji zamirišu cijelom kućom i koje bi neprestano jeli. Jedan takav je i Višnjin kolač.
Sastojci:

600 g višanja
100 g oraha 
3 jaja
120 g putera
200 g šećera 
250 g oštrog brašna
½ vrećice praška za pecivo
10 ml mlijeka
korica 1 limuna

Za početak napravite biskvit. Najprije ulupajte bjelanca u čvrst snijeg i ostavite ih sa strane. Žumanca, potom, pjenasto izmiksajte sa šećerom, pa dodajte puter sobne temperature i nastavite miksati dok ne dobijete kremu. Na kraju dodajte mlijeko.

Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo, pa ga postepeno dodajite u smjesu od žumanaca dok se svi sastojci ne sjedine. Na kraju ubacite i narendanu koricu limuna, te mljevene orahe. U smjesu od žumanaca, zatim, lagano umiješajte šlag od bjelanaca, pa sve izlijte u tepsiju ili kalup za torte. Za pravljenje savršenih biskvita našem kuharu pomogao je Tefal sa svojim odličnim kuhinjskim aparatima koji su pravi mali pomoćnici u pripremi hrane.

Kako nije sezona višanja, naravno možete koristiti one iz tegle koje su već očišćene. Ocijedite ih od viška soka, ravnomjerno rasporedite po biskvitu i sve stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni. Mirisni i sočni kolač trebao bi biti gotov poslije 40 minuta. Dodatno, gotov kolač možete posuti sa šećerom u prahu ili još mljevenih oraha.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana