3.12.2019. 14:17
Kažu dok ne probate jadransku lignju, zapravo i ne znate šta je prava lignja. Naš kuhar ju je spremio s radičem i odličnim umakom.
Sastojci:
500 g jadranskih lignji
1 glavica radiča
100 ml paradajz sosa
svježi peršun
marinada:
150 ml mlijeka
10 ml maslinovog ulja
so
biber
svježi peršun
1 kašičica đumbira
1 kašičica kima
1 kašičica kopra
1 kašičica mažurana
1 kašičica morske soli
Jadranske lignje su puno veće od običnih, odnosno od lignji patagonica koje su najčešće na našim trpezama, a oni iskusniji će dodati i puno ukusnije.
Lignje dobro operite i posušite, pa ostavite sa strane, a u većoj zdjeli pripremite marinadu. Pomiješajte mlijeko i maslinovo ulje sa začinima i sve dobro izmiješajte, pa u to stavite lignje i ostavite najmanje pola sata da se marinira.
Lignje zatim popržite lagano sa obje strane, a za vrijeme prženja slobodno ih pomalo posipajte marinadom. Na kraju sve prelijte paradajz sosom i pospite svježim peršunom, a po potrebi možete dodati još soli i bibera. Ukoliko vam je umak pregust, slobodno u njega dodajte ostatak marinade.
Lignje poklopite i ostavite sa strane, a glavicu radiča prepolovite i kratko je izgriliujte na roštilju ili gril tavi, pa ih poslužite sa lignjama i umakom.
Tefal, ideje bez kojih ne možete.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.