17.12.2019. 10:45
Kremasta, hrskava i nepcu ugodna, a i izgled joj je vau! Kako biste mogli ne voljeti Pufnastu tortu?!
Sastojci:
kore:
12 bjelanaca
300 g šećera
2 kašike sirćeta
peći na 170 C oko 30 min.
krema:
12 žumanaca
200 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje
250 g čokolade s rižom
150 g margarina
šlag:
1 l vrhnja za šlag
posip:
50-70 g crne čokolade
Krenite od pravljenja kora. Sastojci su mjera za dvije identične kore. Dakle, pomiješajte 6 bjelanaca, 150 g šećera i kašiku sirćeta te miksajte dok ne dobijete lagani šlag. Izlijte ga u kalup za torte i pecite na 170 stepeni oko 30 minuta. Tako napravite i drugu koru.
Dok se peče druga kora, napravite kremu. Na pari pomiješajte žumanca i šećer u prahu, te neprestano miješajte dok ne dobijete finu kremu. Tada ubacite rukom izlomljene komade čokolade za kuhanje i nastavite miješati na pari. Kada se i čokolada poveže, ugasite vatru, pa u kremu dodajte komade čokolade s rižom i miješajte dok se i ta čokolada u potpunosti ne istopi. U posebnoj zdjeli mikserom izradite margarin, pa i njega špatulom umiješajte u kremu.
Na kraju u većoj zdjeli izmiksajte vrhnje za šlag dok ne dobijete čvrst snijeg.
Tortu slažite u kalupu. Najprije stavite jednu koru, pa po njoj rasporedite pola količine kreme, a po kremi i pola mjere šlaga. Zatim, stavite drugu koru i lagano je rukama pritisnite prema dnu, a onda je premažite ostatkom kreme. Na kraju rasporedite ostatak šlaga, i sve pospite sa struganom crnom čokoladom. Tortu ostavite da se dobro ohladi.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.