27.12.2019. 11:36
Lignje u kombinaciji s krompirom daju jelo koje će vas oraspoložiti, ne samo zbog odličnog okusa već i zbog jednostavne pripreme.
Sastojci:
500 g lignji
400 g krompira
¼ korijena celera
2-3 česnja bijelog luka
100 ml bijelog vina
50 ml maslinovog ulja
so
biber
svježi peršun
mješavina začina
Krompir ogulite i izrežite na jednake ploške. Stavite u hladnu vodu, posolite i kuhajte oko 15 minuta. Dakle, pazite da vam se krompir ne skuha do kraja.
Krompir procijedite, pa ga prebacite u tepsiju. Očišćene lignje presijecite na pola, pa ih zajedno s kracima dodajte u krompir. Zatim, ubacite kockice korijena celera i sitno nasjeckan bijeli luk, te sitnije nasjeckan svježi peršun. Posolite, pobiberite, te po želji stavite mješavinu začina. Sve prelijte maslinovim uljem i dobro izmiješajte. Stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko pola sata.
Nakon toga, lignje i krompir prelijte bijelim vinom i vratite u rernu na još desetak minuta.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.