31.12.2019. 12:16
Jabukovača na kvadrat
Jabuke i cimet nazaobilazna su kombinacija tokom praznika, a ova neobična pita od jabuka ostat će Vam dugo u sjećanju.

Sastojci

Tijesto:
200 gr putera
250 gr krem sira
1 kašika šećera
malo soli 
ekstrakt vanilije
1 jaje
400 gr glatkog brašna 
prašak za pecivo


Nadjev:
900 gr oguljenih jabuka
sok od limuna
2 kašičice cimeta u prahu
70 gr smeđeg šećera
30 gr gustina
za posuti po tijestu 50 gr smeđeg sećera i  1 kašičica cimeta


Najprije, napravite tijesto. Sir, puter, so, šećer i ekstrakt vanilije pomješajte pa viljuškom sjedinite i malo umutite. Dodati jaje pa još malo miješati. Usuti prosijano brašno sa praškom a pecivo pa rukama zamiješati mekano i neljepljivo tijesto. Zamotati u prijanjajuću pvc foliju i staviti u frižider na 10-15 minuta. 

Za to vrijeme oguliti jabuke i isjeći ih na kocke srednje veličine. Preliti ih sokom limuna i promiješati da ne pocrne. 

Ohlađeno tijesto podijeliti na dva dijela. Jedan ostaviti u frižideru, a drugi razvaljati na malo brašna u oblik pravougaonika debljine 2-3 mm. 

Cimet i šećer pomiješati pa pola smjese posuti po tijestu i zarolati, a dobijeni rolat rezati na fete debljine 1 cm. Na papir za pečenje,po sredini, redati fete u krug i pokriti drugim papirom i razvaljati tijesto tako da se sve fete sjedine u jednu koru. 

U kalup promjera 30 cm prenijeti papir sa tijestom. Cimet i gustin prosijati zajedno pa pomiješati sa jabukama. Rasporediti ih preko tijesta. Postupak ponoviti sa drugim dijelom tijesta i njime prekriti jabuke.

Podvući  rubove gornje kore ispod donje i peći na 200 stepeni oko 40 minuta. 



KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana